Ga naar Content

Velsen-Noord zucht onder vervuilde lucht

VELSEN-NOORD In de IJmond wordt al jaren meer fijnstof uitgestoten dan is toegestaan volgens Europese normen. Dat blijkt uit een rapport van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit.

Peter Stam (Velsen Lokaal) strijdt al jaren voor een beter milieu. Hij is geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek, maar ziet die ook als wapen om opnieuw de strijd aan te gaan voor betere leefomstandigheden in de IJmond.

Lees ook: Smerige lucht in Velsen: uitstoot fijnstof is te groot

"Opnieuw is aangetoond dat de luchtkwaliteit slecht is. Het wordt hoog tijd dat er nu écht iets aan wordt gedaan. De provincie bijvoorbeeld doet wel allerlei onderzoeken, maar het levert allemaal niks op. Industrie moet er zijn, daar verdienen mensen hun brood mee. Maar de balans is zoek. Behalve gewerkt, moet hier ook gewoond kunnen worden." 

Lees ook: Wat je...kuch...altijd al hebt willen weten over fijnstof: 9 vragen en antwoorden

In Velsen-Noord reageren de mensen lakoniek op de resultaten. "Het is nou éénmaal zo", zegt een man bij wijkcentrum De Stek. En kapper Jan Waagmeester, een lokale bekeindheid: "Als mijn moeder vroeger de was van de lijn haalde, was alles zwart. Maar ik heb het idee dat het in de loop der tijd verbeterd is. Tuurlijk, er gebeurt wel eens wat, dat er opeens zwarte rook uit een pijp komt. Maar over het algemeen valt het mee."

Reactie Tata Steel op rapport
Tata Steel wijst in een reactie op andere onderzoeken die aantonen dat de uitstoot van de staalfabrikant wel binnen de norm blijft.

"Tata Steel streeft ernaar om de impact van de bedrijfsprocessen op de omgeving te minimaliseren. Zo is er in 2013 een Doekfilterinstallatie in gebruik genomen, waardoor de hoeveelheid fijn stof uit de schoorsteen van de Sinterfabriek met meer dan 70% is gedaald.

De fijnstofconcentratie is in alle bewoonde gebieden in de IJmond al jarenlang binnen de daarvoor gestelde norm, zo blijkt uit jaarlijkse rapportages van de GGD in opdracht van de Provincie Noord-Holland. De locatie waarover hier wordt gesproken bevindt zich buiten de bebouwde kom.

De fijnstofwaarden van de meetpunten rondom het terrein van Tata Steel voldoen overal aan de luchtkwaliteitsnormen. In het betreffende rapport wordt uitgegaan van berekende waarden. Daarbij is uitgegaan van een grid met oppervlakten van 1km x 1km. Dat geeft een minder nauwkeurig beeld dan de daadwerkelijke luchtkwaliteit ter plekke, aangezien de fijnstofwaarde vanaf de grens van het terrein van Tata Steel met elke meter fors daalt.

Foto: