Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Kersverse burgemeester van Zaanstad wil 'toeristen meerdaags binden'

28 september 2017, 00.30 uur · Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

ZAANSTAD De nieuwe burgemeester van Zaanstad, Jan Hamming, wil de gemeente zo interessant maken voor toeristen dat zij aan één dag niet genoeg hebben.

Dat zei hij vanavond tijdens zijn installatie. "De versterking van het toerisme verdient blijvende aandacht", zei hij halverwege zijn speech, waarin meer dan regelmatig de naam van zijn vrouw de revue passeerde. "Interessant is het om die toeristenstroom in de toekomst ook meerdaags te binden aan de stad." 

Lees ook: Zaankanters geven boodschap aan burgemeester Jan Hamming

Hij erkent dat ook buurgemeente en hoofdstad Amsterdam daar een groot belang bij heeft. "Zaanstad is als zelfbewust en eigenzinnig broertje van Amsterdam een enorm belangrijke partner om de uitdagingen waar onze hoofdstad voor staat waar te maken. Als het in Amsterdam regent, druppelt het zeker in Zaanstad. [...] Anders gezegd: een innige en liefdevolle relatie met de hoofdstad is van groot belang."

Lees ook: Remkes start geen onderzoek naar 'informatielek' bij benoeming Zaanse burgemeester

Behalve om te recreëren is Zaanstad volgens Hamming ook een 'prachtige gemeente om te wonen'. Wel voegt hij daaraan toe dat hij daar nog niet uit eigen ervaring over mee kan praten. "We zoeken overigens nog een huis, dus wie iets weet: graag melden." 

De volledige installatie terugkijken? Dat kan hier