Ga naar Content

Extra bloemen naast Museumstoomtram moeten bedreigde bijensoorten helpen

HOORN Het gaat slecht met de bij. Zo slecht zelfs dat meer dan de helft van de 360 bijensoorten in Nederland met uitsterven bedreigd wordt. Om de bij zijn leefgebied terug te geven, worden langs het spoor van de Museumstoomtram tussen Hoorn en Medemblik groenstroken aangelegd waar het diertje weer kan floreren.

Initiatiefneemster Sonne Copijn ziet al jaren met lede ogen aan hoe slecht het gaat met de bij. Voor haar is de oorzaak overduidelijk: bebouwing, landbouw en overmatig gebruik van pesticiden. "Er zijn onvoldoende bloemen om stuifmeel en nectar te kunnen verzamelen. Het leefgebied neemt stukje bij beetje af."

Met haar stichting Bee Foundation zet ze zich nu in om de bijenpopulatie te bevorderen. In de Museumstoomtram heeft ze een goede partner gevonden: de bermen langs het spoor zijn ideaal om stroken groen aan te leggen met bloemen. Vandaag werd het eerste stukje van 100 m² ingezaaid door basisschoolleerlingen van Parcival in Hoorn. 

De volledige 3.500 m² zal in de loop van 2018 worden aangelegd. Voor de financiering is het project afhankelijk van donateurs. Daarom wordt er via crowdfunding geld ingezameld. Via de website van de Bee Foundation kan je vijf euro de aanleg van een vierkante meter mogelijk maken. 

Foto: Jos Valentin