Ga naar Content
Noord-Holland

Smerige lucht in Velsen: uitstoot fijnstof is te groot

27 september 2017, 17.52 uur · Aangepast 28 september 2017, 19.11 uur
Door: · Foto: Shutterstock

VELSEN De lucht rond rond de Noordersluisweg in Velsen is zo vervuild, dat Europese regels voor de maximale uitstoot van fijnstof al jarenlang worden overtreden.

Dat schrijft RTL Z op basis van de monitoring van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. De cijfers werden onlangs door staatssecretaris Sharon Dijksma naar de Tweede Kamer gestuurd.

Noordersluisweg
Op de Noordersluisweg is bij vijf meetpunten sprake van een overschrijding. Het RIVM verwacht niet dat de situatie op die plekken snel zal verbeteren. Ook in de prognose voor 2020 is er op die plekken nog steeds sprake van te veel uitstoot van fijnstof.

Dat de luchtkwaliteit juist op die plek zo slecht is, heeft te maken met een combinatie van de aanwezigheid van Tata Steel en lokaal verkeer, legt Joost Wesseling van het RIVM uit.

Naast fijnstof is ook de hoeveelheid stikstofdioxide op verschillende plekken in Nederland gemeten. In Haarlemmermeer, aan de rand van Schiphol en in het centrum van Amsterdam is volgens de cijfers sprake van te hoge concentraties. 

Reactie Tata Steel
"Tata Steel streeft ernaar om de impact van de bedrijfsprocessen op de omgeving te minimaliseren. Zo is er in 2013 een Doekfilterinstallatie in gebruik genomen, waardoor de hoeveelheid fijn stof uit de schoorsteen van de Sinterfabriek met meer dan 70% is gedaald."

"De fijnstofconcentratie is in alle bewoonde gebieden in de IJmond al jarenlang binnen de daarvoor gestelde norm, zo blijkt uit jaarlijkse rapportages van de GGD in opdracht van de Provincie Noord-Holland. De locatie waarover hier wordt gesproken bevindt zich buiten de bebouwde kom."

"De fijnstofwaarden van de meetpunten rondom het terrein van Tata Steel voldoen overal aan de luchtkwaliteitsnormen. In het betreffende rapport wordt uitgegaan van berekende waarden. Daarbij is uitgegaan van een grid met oppervlakten van 1km x 1km. Dat geeft een minder nauwkeurig beeld dan de daadwerkelijke luchtkwaliteit ter plekke, aangezien de fijnstofwaarde vanaf de grens van het terrein van Tata Steel met elke meter fors daalt."