Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Protest van buurt tegen fietsbrug door beschermd park in Haarlem: "Ik zeg: krankzinnig"

26 september 2017, 18.10 uur · Aangepast 26 september 2017, 18.54 uur

HAARLEM De Frans Halsbuurt in Haarlem vecht tegen de komst van een fietsbrug dwars door het park. Omwonenden en gebruikers vinden het een onnodig, duur bouwwerk van twee miljoen euro. En de brug doorklieft ook nog eens het beschermd stadsgezicht De Bolwerken. En dat voor een klein beetje tijdwinst voor de fietsers.

De brug maakt veel kapot, monumentale bomen moeten sneuvelen, en waarvoor? Hans Tol, van actiecomité 'Een brug te ver': "Twee miljoen euro uitgeven voor een halve minuut tijdwinst om daarna weer allemaal voor hetzelfde stoplicht te moeten wachten. Ik zeg: krankzinnig."

Comfortabel en veilig
Haarlem wil de fietsers weg hebben achter het NS-station en ze door de Bolwerken, over de singel, naar het fietspad naar het centrum leiden. De Rode Loper heet dat pad, en op die manier kunnen fietsers comfortabel en veilig van de Kleverlaan tot aan de Grote Markt fietsen. De Fietsbond is groot voorstander. Fietsers zelf zien een sneller pad wel zitten. Maar niet ten koste van alles. "De Bolwerken zien er altijd wel pittoresk uit. Op zich is dat natuurlijk zonde."

Maar de Frans Halsbuurt heeft veel argumenten tegen de fietsbrug. Bovendien staan alle wijkraden achter het protest tegen de brug, die een paar jaar geleden al eens is afgeblazen omdat er geen budget voor was. Museum het Dolhuys - waarnaar de brug al is vernoemd - is voorstander. Maar bijvoorbeeld ondernemers op het Kennemerplein en Schoterweg gaan vele inkomsten missen als Haarlemmers niet meer voor hun deur langskomen als ze naar huis fietsen.

Draagvlak
Het actiecomité vraagt zich hoe het draagvlak onder de fietsers is voor deze Dolhuysbrug. Het denkt ook dat er meer knelpunten gaan komen, dat de verkeersveiligheid zal afnemen en dat er in de smalle Kennemerstraat parkeerplaatsen gaan sneuvelen als daar de fietssnelweg doorheen wordt aangelegd. Volgens het actiecomité past een tweebaansfietspad niet eens bij de ingang van de Kennemerstraat vanaf de Schoterweg.

Ook verliezen kinderen hun speelplek en verdwijnt er veel groen. "Moeten we meewerken aan de ratrace, of denken we aan het behoud van de Groene Long van Haarlem-Noord?", betoogt het comité.

Donderdag bespreekt de gemeenteraad of de stad door mag gaan met de voorbereidingen voor deze brug. Het gaat erom spannen of er een raadsmeerderheid gaat vóór stemmen.

NH Nieuws