Start van hoofdcontent

AMSTELVEEN

nl

NH Ombudsman: Amstelveen zet gezondheid bewoners Tempelhof op het spel

28 september 2017, 09.00 uur

AMSTELVEEN Steeds meer bewoners van het Tempelhof in Amstelveen krijgen last van hun gezondheid als gevolg van de afvoerpijp van de plaatselijke pizzeria. Onophoudelijk komt er uit die pijp rook van de houtoven.

De rook van een houtoven is zeer schadelijk voor de gezondheid, dat weet iedereen, behalve de bestuurders van Amstelveen. Die laten deze onhoudbare situatie al anderhalf jaar duren en nog steeds is er geen zicht op een oplossing.

"Fijnstof is wel een van de meest schadelijke dingen in de rook van een houtoven", zegt Michael Rutgers van het Longfonds, "En dan zit er ook lood, cadmium, dioxine en nog veel meer rotzooi in houtovens."

Niet lekker dus als die schadelijke rook, dag in dag uit, je tuin in wordt geblazen. Eerst waren het de bewoners in de directe omgeving van de pijp die alarm sloegen. Inmiddels is de groep verontruste buurtbewoners flink uitgebreid. Steeds meer mensen hebben lasten van hoesten en prikkende ogen.

Lees ook: Wethouder laat bewoners Tempelhof stikken

Angelique Bos woont in de directe omgeving van de pijp. Ze heeft een baby van zeven maanden. "Als ik hier soms buiten zit met de kinderwagen, dan zitten de zwarte vlekken erin. Dat vind ik heel zorgwekkend, om te beseffen wat je inadement. Helemaal voor zo'n kleintje, die nog zijn longen aan het ontwikkelen is. Ik wil niet weten wat daarvan de impact is."

Schade
Daar kan Michael Rutgers van het Longfonds wel antwoord opgeven: "Al die schadelijke stoffen komen eerst in je longen, dus daar beschadigen ze de longen. Mensen met astma zijn sowieso de klos. Maar je kan er ook astma of longemfyseem van krijgen, als je er langdurig aan bloot wordt gesteld. Ook kun je er allerlei andere aandoeningen en kanker van krijgen."

Al met al een weinig geruststellend vooruitzicht voor de mensen van Tempelhof. Om tot een oplossing te komen is de gemeente een mediation-traject begonnen, maar daar hebben de omwonenden weinig vertrouwen in. Over de houtoven zelf valt niet te onderhandelen.

Cornelia Punch: "Al anderhalf jaar tobben we hiermee, al anderhalf jaar ademen we dit in en nog steeds is er geen oplossing. De gemeente heeft onze gezondheid, ons woongerief en onze veiligheid op het spel gezet ten behoeve van een houtgestookte pizzaoven."

Foto: