Noord-Holland

Week van de Eenzaamheid: oud én jong voelt zich alleen

25 september 2017, 21.18 uur · Aangepast 25 september 2017, 21.53 uur

NH Nieuws

- NOORD-HOLLAND Eenzaam zijn is een verschrikkelijk gevoel: de 58-jarige Ria van Merkhoven uit Alkmaar weet dit helaas maar al te goed. Tijdens de Week tegen de Eenzaamheid wordt er aandacht gevraagd voor dit probleem.

Ria ging vier jaar geleden door een diep dal: haar moeder en zus overleden vlak na elkaar en zij bleef alleen achter. Dat zorgde bij haar voor een enorm eenzaam gevoel. "Ik keek alleen maar televisie en niets interesseerde mij meer. Soms dacht ik: 'Ik heb de hele dag nog niet gepraat, ik heb tegen niemand wat gezegd vandaag.'"

Snel verdrietig
Ze merkte dat ze ook heel makkelijk huilde. "Je bent snel verdrietig. Dat klinkt een beetje als zelfmedelijden, maar dat is het niet. Je hebt niemand meer om op terug te vallen en dat is echt heel moeilijk."

Toch besloot ze op een dag dat het anders moest en klopte ze aan bij het buurthuis. "De stap daar naartoe is het moeilijkst: je durft niet en denkt: 'wat voor mensen kom ik daar tegen?'" Maar voor Ria was het het allemaal waard: ze heeft haar eigen knutselclub en is een vriendengroep rijker. "Je doet zoveel leuke contacten op en dat worden er alleen maar meer."

De belangrijkste conclusie van Ria is dat eenzame mensen de eerste stap naar meer contact zelf moeten zetten. "Die kan niemand anders voor je maken."

Jongeren
Eenzaamheid is echter niet alleen een probleem onder senioren, ook jongeren hebben er veel mee te maken. Uit onderzoek blijkt dat jonge mensen in Den Helder zich vaak eenzaam voelen: meer dan de helft van de jongeren kent gevoelens van eenzaamheid.

Jeugdverpleegkundige Atie van der Plaat ondersteunt jongeren daarbij: "Jongeren zijn zeker eenzaam. Het probleem is doorspekt in problemen zoals pesten en ziekteverzuim."

Sociale media
Volgens Atie spelen sociale media ook een rol: "Daar maak je snel contact en veel vrienden, maar er wordt ook op gepest." Dat bevestigen Helderse jongeren ook voor de camera van NH Nieuws. 

Ook een tekort aan geld in het gezin kan leiden tot eenzaamheid. Zo kunnen jongeren in arme gezinnen niet op een sport, terwijl dat een fantastsiche plek is om nieuwe mensen te ontmoeten. Atie raadt jongeren met eenzaamheid aan om eens op deze site te kijken.