Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

'Vliegtuigen razen straks op 800 meter boven Enkhuizen'

25 september 2017, 19.00 uur · Aangepast 25 september 2017, 19.46 uur

ENKHUIZEN Lelystad Airport wil de komende jaren flink uitbreiden, en zoals het er nu naar uitziet vliegen er in 2019 dagelijks vliegtuigen vanaf daar over West-Friesland. Inmiddels hebben meer dan 1500 mensen de petitie tegen laagvliegroutes ondertekend. Vooral Enkhuizen krijgt de volle laag.

Als de plannen doorgaan mogen er vanaf april 2019 zo’n elf vliegbewegingen per dag plaatsvinden op vliegveld Lelystad. En dat neemt elk jaar toe tot een maximum van 123 per dag. Het gaat vooral om vluchten richting vakantiebestemmingen in Europa. De plannen zijn nog niet definitief, maar zoals het er nu naar uitziet zullen er regelmatig vliegtuigen over West-Friesland vliegen.

Enkhuizers niet bezorgd
En boven Enkhuizen zal dat volgens Maria Weeber, raadslid van Progressief West-Friesland en initiatiefneemster van de petitie, het ergst zijn. Toch maken veel Enkhuizers zich geen al te grote zorgen. "Laten we maar afwachten of het überhaupt zover komt", vertelt een jongen. Een andere Enkhuizer ziet vooral voordelen. "Luchtvaartmaatschappijen als Easyjet gaan er ook vliegen, en dan is Lelystad voor ons toch wel weer lekker dichtbij."

"Dat is onwetendheid", reageert Weeber. "Mensen lezen het, en denken: het zal wel meevallen. West-Friezen zijn altijd nuchter. Dat is goed, maar ik denk dat het niet meevalt. Het wordt heel vervelend."

'We moeten geen tweede Zwanenburg worden'
De vliegtuigen komen aanvliegen via Enkhuizen en gaan over Bovenkarspel, Grootebroek, Zwaagdijk, Nibbixwoud en Wognum. Via Heerhugowaard en Bergen zullen de vliegtuigen Nederland verlaten. Ook al is de minimale vlieghoogte 1800 meter. Volgens Weeber zal dat boven Enkhuizen maar 800 meter zijn. "Ik hoop wel dat ze hoger gaan vliegen. Ik denk niet dat we gebaat zijn bij een tweede Zwanenburg. Ik hoop dat ze het nog enigszins kunnen aanpassen", vertelt een Enkhuizer die vliegtuigen als liefhebberij heeft. 

Weeber overhangt donderdag de petitie aan leden van de Tweede Kamer waar de uitbreiding van het vliegveld wordt besproken. Want volgens haar is het tijd voor actie. "Het klinkt allemaal alsof het weinig is, maar het wordt vreselijk. Er gaat echt heel veel vakantieverkeer komen. Dat zie je op Schiphol nu al, dus waarom zou dat hier anders zijn?"


Google Streetview