Noord-Holland

Opgelet: dikke 'boete' van 100 euro per dag bij te lang parkeren op P1 Schiphol

25 september 2017, 16.10 uur · Aangepast 25 september 2017, 19.52 uur · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

SCHIPHOL Wie vanaf deze week op Schiphol wil parkeren, moet goed opletten. Niet alleen veranderen veel locaties van de parkeergarages, ook sommige tarieven worden verhoogd. En laat je je auto langer dan 48 uur op P1 staan, kan je dat maar liefst 100 euro per dag extra gaan kosten.

Door Schipholverslaggever Doron Sajet

Om ruimte te maken voor een nieuwe terminal en pier op Schiphol, moet parkeergarage P2 gesloopt worden. Samen met de parkeergarages P1, P6 en Excellence Parking, was dat de plek waar je als reiziger of bezoeker van Schiphol je auto voor korte tijd kon parkeren. Vanaf zondag 1 oktober kan dat alleen nog maar in de uitgebreide parkeergarage P1. P6 wordt verbouwd tot valetparkeergarage en de luxe Excellence wordt uitsluitend voor leden met een Privium Plus-pas.

'Ontmoedigingstarief' van 100 euro
Ondanks dat die parkeergarages bedoeld waren om je auto slechts enkele uren te laten staan, gebruikten veel reizigers met name P1 als parkeerplaats voor langere tijd, en namen de hoge tarieven van 33,50 euro per dag op te koop toe. Nu alleen P1 beschikbaar wordt voor automobilisten die hun auto kort komen parkeren, komt er een limiet van 48 uur op. Overschrijd je die, dan krijg je een 'ontmoedigingstarief' van 100 euro per dag voor je kiezen.

Het 24-uurstarief van P1 gaat omhoog naar 37,50 euro per dag. Aan het zogenaamde 11-minutentarief van 1 euro verandert niets. Langparkeerders krijgen vanaf 1 oktober de optie om hun auto in parkeergarage P6 in te leveren, waarna de auto door de valetservice op een bewaakt parkeerterrein buiten Schiphol wordt gezet. Bij terugkomst staat de auto weer klaar in P6. Langparkeerterrein P3, aan de snelweg A4, wordt uitgebreid.

Volgens Schiphol zal er vooral in het begin nog coulant worden omgegaan met het 'ontmoedigingstarief' voor te lang parkeren op P1. Een eerste keer de 48 uur overschrijden hoeft niet meteen die 'boete' van 100 euro op te leveren, maar bij herhaling zal Schiphol het extra tarief zeker in rekening brengen.