Ga naar Content
Noord-Holland

Honderden vrouwen geven gehoor aan plasprotest

23 september 2017, 20.52 uur
Door: · Foto: ANP/ Koen van Weel

AMSTERDAM In veel steden hebben vrouwen vandaag uit protest geplast in urinoirs, waaronder in Amsterdam. Ze wilden met de ludieke actie het gebrek aan toiletten voor vrouwen in de openbare ruimte aan de kaak stellen.

De organisatie weet niet hoeveel vrouwen in totaal hebben meegedaan, maar schat het aantal alleen al in de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht op enkele honderden.

De actiegroep Zeikwijven! had tot het plasprotest opgeroepen om te laten zien dat het voor vrouwen niet mogelijk is om op een nette, schone en waardige wijze te plassen in een urinoir dat is ontworpen voor mannen.

Aanleiding voor de actie is de boete van 90 euro die de Amsterdamse Geerte Piening kreeg voor wildplassen. Volgens de rechter kunnen vrouwen met hoge nood ook in een mannenurinoir terecht. Dat was tegen het zere been van veel vrouwen.

De actiegroep Zeikwijven! vroeg de deelnemers een foto te maken van hun plasprotest. De foto's worden verzameld en later met een petitie aangeboden aan minister Jet Bussemaker (Emancipatie).

Plasprotest

Foto: ANP/ Koen van Weel