Na tien jaar eindelijk maatregelen tegen booggeluid Hilversum

HILVERSUM - Tien jaar lang hebben omwonende het knarsende geluid van de voorbijgaande treinen moeten aanhoren, maar daar komt hopelijk een einde aan. Langs het spoor in Hilversum zijn ze bezig met het plaatsen van vetpotten die het geluid moeten verminderen.

Het luide geluid is al jaren een last op de schouders van de omwonenden. "Het levert een hoop stress op. Er zijn zelfs mensen door verhuisd", vertelt buurtbewoner Greo Weimer. "Als het geluid met de helft gereduceerd zal kunnen worden, zal het echt ontzettend helpen."

De overlast van het geluid begon tien jaar geleden. Na de uitbreiding van Station Hilversum is de bocht in het traject richting Baarn een stuk krapper geworden. In het verleden zijn al meerdere pogingen gedaan om het geluid te verminderen. Weimer is daarom op zijn hoede. "Ik wil het eerst zien en dan geloven. Vetpotten hebben ze al eens eerder geprobeerd, maar we moeten eerst eens kijken of het deze keer wel werkt."

Lees ook: Geluidsoverlast spoor Hilversum aangepakt

Volgens Weimer heeft de gemeente altijd steun gegeven aan de bewoners langs het spoor. "Die verdienen daar een dik compliment in", vertelt hij. "Dit is echt een probleem dat ProRail destijds heeft veroorzaakt en dat moeten ze gaan oplossen."

Lees ook: Hilversummers protesteren in Den Haag tegen treinlawaai

Vetpotten spuiten een bepaalde hoeveelheid smeermiddel op het spoor. "Dat zorgt voor minder frictie tussen het wiel en de spoorstaaf. Dat voorkomt het piepende geluid", legt bouwmanager Tjeerd Burger uit. "Er zal hier en daar wel wat geluid kunnen ontstaan, maar het zal zeker enorm afnemen."

Dit weekend zullen de meeste vetpotten langs het spoor worden aangebracht. Reizigers die tussen Hilversum en Amersfoort of Utrecht rijden moeten daarom rekening houden met langere reistijden. 

 

Meer over dit onderwerp:
Het Gooi hilversum ns prorail trein booggeluid
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws