Ga naar Content

NH Onderneemt: Culinair integreren met Mevrouw Cous

AMSTERDAM Mevrouw Cous is een cateringbedrijf met een sociale inslag. Vrouwen uit verschillende culturen koken elke vrijdag een lunch uit hun eigen land en leren zo te integreren in de Nederlandse samenleving. Studenten uit Amsterdam lanceerden dit initiatief en met succes: ze willen snel uitbreiden naar de rest van Nederland.

Integrerende vrouwen in Nederland ondervinden vaak moeite in te stromen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Bedrijven zijn dikwijls huiverig deze vrouwen aan te nemen en de Nederlandse taal vormt een grote barrière. Meer dan eens raken deze vrouwen in sociaal isolement en belanden zij bij baantjes ver onder hun kracht, waarbij hun culturele afkomst uit zicht raakt.

Mevrouw Cous doet het anders. Zij geven integrerende vrouwen juist de kans werk- en taalervaring op te doen, zonder dat daarbij de culturele achtergrond wordt ontzien. Het bedrijf wil dan ook snel meer vestigingen in Nederland openen. "Ambitieus? Ja, maar je moet als ondernemer wel dromen hebben", zegt teamleider Maartje Min. "Maar de vrouwen die we helpen zijn de echte reden om door te willen gaan."

De oprichters van Mevrouw Cous merken dat de vrouwen die meedoen zich echt erg gewaardeerd voelen. "Dat is voor ons het belangrijkste. Ze komen in aanraking met de Nederlandse cultuur en het is oprecht heel gezellig. Cultuur is de basis van onze cateringservice!"

Foto: NH