Ga naar Content
Noord-Holland

Paarden dakloos door nieuw volkstuinbeleid gemeente: "Dat wordt hun dood"

22 september 2017, 19.30 uur · Aangepast 22 september 2017, 19.54 uur
Door: · Foto: Privéfoto / Beeldbewerking NH

SANTPOORT-NOORD Petra Oudendijk weet zich geen raad meer. De gemeente Velsen wil dat alle bouwwerken in de volkstuinen aan het Groenelaantje in Santpoort-Noord worden verwijderd. Hier valt ook de stal voor Petra's paarden onder. Met de winter in zicht kan dit afschuwelijke gevolgen hebben voor de beestjes.

Petra is ruim 26 jaar de eigenaar van een stuk land in de volkstuin. Al die jaren heeft haar stal voor de paarden hier zonder problemen gestaan, maar het is misgegaan toen de gemeente Velsen een nieuw bestemmingsplan maakte voor het land waar de tuinen op staan.

De gemeente wil dat de tuinen worden 'ontrommeld'. Daarom moeten alle gebouwen op het land weg. Nu moet Petra de stal voor haar drie bejaarde paarden afbreken.

Dakloos
De tuineigenaren zijn geschokt door de nieuwe plannen. Veel van hen hebben hoge boetes gekregen, Petra moet bijvoorbeeld 35.000 euro betalen als ze haar stal niet afbreekt. Toch maakt zij zich het meest druk om haar paarden.

De dieren mogen wel op het land blijven, maar als de stal weg is hebben zij geen onderdak meer. "Die beesten kunnen niet buiten blijven. Dat wordt hun dood", vertelt Petra aan NH Nieuws. Zij snapt niet dat de burgemeester van Velsen toestemming heeft gegeven voor dit plan. "Hij is nog wel directeur van de dierenbescherming geweest."

Lees ook: Volkstuin moet worden 'ontrommeld': Nico en Tiny in zak en as

Volgens Petra's buurvrouw Heleen stond er in het bestemmingsplan dat zij de bouwwerken konden legaliseren, maar dat is zonder hen te vertellen uit het plan gehaald.

Zij en negen andere tuineigenaren zitten met hun handen in het haar. Ze vinden dat ze slecht geïnformeerd worden door de gemeente. "Wij zijn al vanaf het begin benaderd als grensoverschrijdende mensen", vertelt Heleen. De mensen hebben advocaten in handen genomen en stappen naar de rechter.

De gemeente Velsen kon vanmiddag nog niet reageren.

Foto: Petra Oudendijk