Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Zaanse dames breien protheses voor vrouwen met borstkanker

21 september 2017, 19.57 uur · Aangepast 21 september 2017, 20.07 uur

ZAANDAM Een groepje dames komt wekelijks bijeen in een wolwinkel in Zaandam om borstprotheses te breien. Dat is misschien opmerkelijk, maar vrouwen met borstkanker hebben er veel baat bij.

Eigenaresse Judith Zeeman verloor zeven jaar geleden haar schoonmoeder aan borstkanker. Dat is voor haar reden geweest om andere vrouwen te helpen. Ze kwam erachter dat de gebruikelijke siliconenprotheses, die je van de verzekering krijgt, niet altijd prettig zitten. "Het zweet, het plakt, het doet zeer op de huid omdat mensen zo'n gevoelige huid hebben. En het is heel zwaar."

Bovendien zijn borstreconstructies lang niet voor iedereen weggelegd. Veel vrouwen zien een extra operatie bijvoorbeeld niet meer zitten na borstkanker. De gebreide protheses worden gemaakt van heel zacht katoen en dat is prettig. Ook zijn ze erg licht. Ze kunnen perfect in vorm worden gebreid en dat bereik je niet met een bolletje wol of een sok in je bh. 

Washandjes
"Er was een mevrouw die deed washandjes in haar bh. Dan sta je te praten en valt er ineens een washandje uit. Niet fijn, mensen zakken op dat moment door de grond", vertelt Judith.

De protheses worden gratis gemaakt in wolwinkel Zaans Geluk, maar Judith vertelt dat je ze natuurlijk ook zelf kunt maken, bijvoorbeeld voor je moeder of vriendin. "Dan zit er nog meer liefde in dan wat er door onze dames in gedaan wordt en dat is gewoon een prachtig cadeau."

NH