Ga naar Content

VIDEO: Onveilige Houtribdijk gaat op de schop: wat is er mis?

ENKHUIZEN De Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen is onveilig. Daarom moet de dijk, op een bijzondere manier, worden versterkt. Vanmiddag beginnen de werkzaamheden.

De opknapbeurt gaat maar liefst drie jaar duren. Daarom zet NH Nieuws op een rij wat je moet weten.

Heb ik last van de werkzaamheden?
De versterking van de Houtribdijk start vandaag en is pas halverwege 2020 klaar. Rijkswaterstaat verwacht voor automobilisten tussen Lelystad en Enkhuizen weinig problemen. Alleen als er 's nachts wordt gewerkt kan je af en toe een korte vertraging van maximaal tien minuten oplopen. Voor fietsers is dat anders. In december dit jaar wordt het fietspad afgesloten. Pas op 1 juli 2019 is het pad weer open. Tijdens de afsluiting is er een pendeldienst voor fietsers tussen Enkhuizen en Lelystad. 

Wat is er mis met de dijk?
De dijk voldoet niet meer aan de veiligheidsnormen, daarom moet hij worden versterkt. Dat is belangrijk, want de dijk houdt het water van het IJsselmeer en Markermeer in toom en beschermt de provincies eromheen zo tegen hoogwater. Als hij door zou breken, ontstaat een hoge waterstand. Dan kunnen de dijken die de huizen langs het Markermeer beschermen, zomaar doorbreken. 

Hoe wordt de dijk versterkt?
Er worden stenen langs de eerste helft van de dijk neergelegd en daarnaast gaat Rijkswaterstaat iets bijzonders doen. Langs een deel van de dijk wordt extra zand opgespoten, boven water én onder water. Dat is een wereldwijde primeur: het is voor het eerst dat een dijk in zoetwater zonder stroming op die manier wordt versterkt. 

Foto: