Noord-Holland

NL
V

Massaontslag dreigt door fusie Tata Steel

20 september 2017, 10.00 uur · Aangepast 20 september 2017, 10.40 uur · Foto: ANP

IJMUIDEN De fusie van staalgigant Tata en het Duitse Thyssenkrupp zorgt voor het verlies van duizenden banen bij beide bedrijven. Dat schrijft Hans Fischer, CEO van Tata Steel Europe, in een mail aan zijn werknemers.

Fischer schrijft dat de samenvoeging de mogelijkheid biedt efficiëntie te verhogen 'door overlappende rollen terug te dringen'. "Volgens onze huidige inschatting zal het hierbij gaan om 2.000 banen in administratieve en ondersteunende afdelingen en nog eens 2.000 posities in downstream en zelfstandige onderdelen", zo luidt de boodschap.

Lees ook: Tata Steel en Thyssenkrupp gaan toch samen in Europa

De locatie in IJmuiden blijft open. "Dat stelt de vakbonden enigszins gerust. Er zijn daar investeringen gedaan voor tientallen jaren", aldus economieredacteur Nik Wouters in het NOS Radio 1 Journaal. "Wel zijn ze bang voor de researchbanen, die zijn deels in IJmuiden, deels in Duitsland. We weten nog niet hoeveel banen dit in Nederland gaat kosten."

De bedrijven hopen de definitieve deal begin volgend jaar te ondertekenen. De fusie moet eind 2018 worden afgerond. Daarbij zijn de bedrijven ook nog afhankelijk van goedkeuring door de betreffende autoriteiten.