NH Panel: "Bedrijf weg, huis weg en dan mag je het uitzoeken"

HOORN - Als er iemand tijdens de crisis de volle laag heeft gekregen, is het NH Panellid Frans Kemper uit Hoorn wel. Zijn bedrijf ging failliet en hij raakte diep in de schulden. Maar hij laat het er niet bij zitten.

Van verslaggevers Maarten Edelenbosch en Joost Lammers

De Horinees had een bedrijf in creatieve benodigdheden. Toen zijn pand in Purmerend in 2003 afbrandde, startte hij opnieuw, dit keer in De Rijp. De zaken liepen goed, tot de crisis. De bank trok de lening in, met een faillissement als gevolg. Tot overmaat van ramp werd z'n huis openbaar geveild en kwam hij met z'n gezin op straat te staan.

Lees ook: NH Panel Prinsjesdagonderzoek: "Je wordt gestraft als je ziek bent"

"Bedrijf weg, huis weg en dan moet je het maar uitzoeken", vertelt Frans Kemper. "Dan denk je een sociaal vangnet in Nederland te hebben. Maar toen ik aanklopte voor een woning, hoorde ik: "Ga maar naar de daklozenopvang". Dat valt wel koud op je dak." Z'n zoon vond uiteindelijk een huis en het hele gezin trok bij hem in.

Maar daar hielden de problemen nog niet op. Kemper kwam in de schuldsanering terecht, maar hij heeft zich nooit uit het veld laten slaan. "Ik ben een positief mens, en denk in oplossingen." Hij knokte zich uit de schuldsanering en staat er inmiddels weer een stuk beter voor.

Hij is zelfs alweer een nieuw bedrijf begonnen. "Ik ben een bedrijf gestart dat levensstijladviezen geeft aan mensen. Het ondernemen zit me in het bloed."

Lees ook: Leden NH Panel bezuinigden volop tijdens crisis: "Alles wordt duurder"

Crisis nog niet voorbij
Net als veel andere leden van het NH Panel is hij redelijk positief over de toekomst, al is er ook nog werk aan de winkel. "Ik hoor nog steeds van veel mensen dat ze het niet goed hebben. En het wordt je dan moeilijk gemaakt om eruit te komen. Mensen met veel geld krijgen steeds meer, terwijl mensen die meer zouden willen hebben niet aan meer geld komen. Dat is echt een probleem." 

Lees hier op je gemak alle resultaten van het Prinsjesdagonderzoek. Ook deelnemen aan onze onderzoeken? Word dan lid van het NH Panel en meld je hier aan.

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws