Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

NH Peilt: Alle sporters moeten eerst medisch gekeurd worden

19 september 2017, 12.00 uur · Aangepast 19 september 2017, 18.10 uur

NOORD-HOLLAND De overheid moet nadenken over het herinvoeren van een medische keuring voor sporters, zowel amateurs als professionals. Dat stelt sportcardioloog Nicole Panhuyzen-Goedkoop van het AMC in De Telegraaf.

Afgelopen weekend zakte een man in elkaar vlak voor de finish bij de Dam tot Damloop. Hij kon ter plekke gereanimeerd worden door hulpverleners en werd daarna overgebracht naar het ziekenhuis.

Amateurvoetballers
De noodhulp is echter niet altijd snel genoeg aanwezig. In slechts enkele maanden tijd zijn drie jonge amateurvoetballers overleden aan een, naar verluidt, onvoorziene hartstilstand. 

Zo'n algehele keuring was vroeger wel verplicht, maar die landelijk regeling is in 1984 afgeschaft. Tegenwoordig vinden er nog wel keuringen plaats, maar de verplichting is er slechts nog voor topsporters en enkele speciale sporten zoals duiken of wielrennen.

Buitenland
In het buitenland gelden zulke regels nog steeds. In Italië en Frankrijk moeten alle sporters met regelmaat een medische test ondergaan. In Italië is het verplicht, maar in Frankrijk zijn de regels juist iets versoepeld.

Eerst medisch keuren? 
Moeten we dit landelijk aanpakken en moet dus iederen sporter medisch gekeurd worden? Heb je wellicht zelf ervaringen met sporten en je gezondheid of tips voor anderen? We horen het graag van je!

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook, maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: