Noord-Holland

NL
V

Heet Hangijzer: Dunne afvalzakken zijn doffe ellende voor Den Helder

20 september 2017, 09.00 uur · Aangepast 20 september 2017, 16.27 uur

DEN HELDER Inwoners van Den Helder willen af van de veel te dunne zakken voor het plastic afval. Elke week is het raak: gescheurde afvalzakken en plastic verpakkingen over straat. "Eigenlijk moet je ze iets kleiner maken, dan kan je mooi je brood erin doen. Plastic moet je er niet in stoppen."

In Den Helder willen ze wel meewerken het scheiden van plastic afval, maar de manier waarop het nu gebeurt bevalt ze helemaal niet. Jan Bax en Piet Keuris uit de Violenstraat zijn boos: "Ik heb liever de ijzeren emmer weer. Dit is een ramp. Het plastic is vies, mensen stoppen er voedsel in, dus katten en meeuwen trekken de zakken open en het vuil ligt op straat. Er is gewoon niet goed over nagedacht"

Aanloop
Ondanks de problemen is wethouder Odd Wagner van Den Helder zeer tevreden over het gescheiden inzamelen van plastic. "In het eerste kwartaal is het aanbod plastic met 300 procent gestegen. Ik ben ook niet blij met de beelden die via Facebook voorbij komen, maar bij ieder nieuw systeem heb je aanloopperikelen." 

Meegroeizak
Uitvinder Bertus Kramer uit Den Helder heeft al speciale haken bedacht, zodat afvalzakken aan de lantaarnpalen kunnen hangen. "Maar als ik de macht had over die ellendige dunne rotzakjes, dan hadden we morgen betere." Zijn nieuwe uitvinding is een 'meegroeizak' voor thuis, waar zeker vier plastic afval zakken in passen en waar katten en meeuwen niet bij kunnen."

Rolemmers
Den Helder wil zo snel mogelijk ondergrondse containers en eind dit jaar komen er rolemmers voor plastic afval; eerst in Juliandorp. Bewoners van de binnenstad vrezen dat zij nog zeker een jaar moeten wachten voordat zij aan de beurt zijn.