Zaandamse trompettiste Melissa Venema (22) treedt op voor Franse president

ZAANDAM - ZAANDAM Trompettiste Melissa Venema heeft de eer om voor de Franse President Emmanuel Macron te spelen. Het Amerikaanse leger nodigde de Zaandamse uit voor optredens tijdens de herdenkingsdiensten van de Eerste Wereldoorlog in Parijs. "Er zijn heel veel goede trompettisten, dus waarom ik?"

De 22-jarige Melissa heeft al vaker voor een groot en internationaal publiek opgetreden, toch vindt zij de geplande optredens in Parijs erg spannend. Gisteren kreeg Melissa nog muziekstukken via de mail toegestuurd, die ze zich binnen twee weken eigen moet maken. "Het is bijna onmogelijk om dit nu nog allemaal uit mijn hoofd te leren, dus ik heb al mijn andere afspraken afgezegd", vertelt een razend enthousiaste Melissa.

CD voor Macron
Voor een internationaal publiek van militairen en diplomaten speelt de Zaandamse trompettiste in het weekend van 30 september verschillende volksliederen. Ook zal zij het taptoe-signaal door het paleis van Versaille laten klinken. Het hoogtepunt is de ceremonie bij de Arc de Triomphe, voor onder andere de Franse president Emmanuel Macron. "Ik heb eerder al eens voor koningin Beatrix gespeeld, dat was een eer, maar ik besefte toen dat zij ook maar een mens is". Na het optreden voor de Franse president volgt een diner: "Dan ga ik de president natuurlijk wel mijn eigen CD aanbieden".

YouTube
Melissa viel in 2014 bij het Amerikaanse leger op, dankzij een goed bekeken YouTube video waarin zij IL Silenzio met André Rieu speelt. Zij was toen helaas te druk om mee te doen, maar gelukkig wist de organisatie haar dit jaar weer te vinden. "Een enorm compliment, want er zijn heel veel goede trompettisten, dus waarom ik?". Melissa denkt dat het haar manier van spelen is die haar bijzonder maakt. "Met veel emotie. Daarnaast passen de zware stukken die ik nu al vaak speel goed bij het repertoire."

Herdenking
In de herfst van 1917 zetten de eerste Amerikaanse soldaten voet op Frans grondgebied tijdens de Eerste Wereldoorlog. De vele gesneuvelde soldaten worden jaarlijkse herdacht. Melissa heeft de eer een aantal muzikale bijdrages te verzorgen. Haar vaste pianist Dub de Vries, maar ook haar trotse moeder, reizen zaterdag 30 september met haar naar Parijs mee.

Benieuwd naar eerdere optredens van Melissa? Hier en hier kun je haar bewonderen op YouTube.

Meer over dit onderwerp:
Zaanstreek-Waterland zaandam
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws