Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

NH Peilt: Slecht slapen niet goed voor je gezondheid

18 september 2017, 11.50 uur · Aangepast 19 september 2017, 12.38 uur

Chronisch slecht slapen vergroot de kans op suikerziekte, depressie hart- en vaatziekten en zelfs dementie. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Hersenstichting.

Slaapstoornis
Er is officieel sprake van een slaapstoornis als iemand gedurende drie maanden zeker drie dagen per week slecht slaapt, vaak wakker wordt en weer moeilijk inslaapt.

Lang genoeg slapen
'De duur van onze slaap is in Nederland meestal geen probleem, zegt Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut, dat de slaapgegevens van 140.0000 mensen analyseerde. 90 procent van de Nederlanders slaapt binnen de aanbevolen duur van 7-9 uur voor volwassenen.

Slechte slapers
'Dat we genoeg slapen betekent echter niet automatisch dat we ook goede slapers zijn. We hebben moeite met inslapen, gebruiken medicatie en hebben moeite met wakker worden. Hier moeten we echt iets aan doen.'

Vrouwen slapen slechter
Vrouwen slapen over het algemeen iets langer dan mannen, maar ze slapen ook een stuk slechter. Vrouwen komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen.

Slaappillen
Van de vrouwen boven de 65 jaar gebruikt 17,5 procent slaapmedicatie. Bij mannen van die leeftijd is dat 6,1 procent. in de leeftijdgroep 41 tot 65 jaar gebruikt 11 procent van de vrouwen en 4,6 procent van de mannen slaapmedicatie.

Betere hulpverlening
De Hersenstichting hoopt dat de gegevens uit dit grote onderzoek helpen bij het opzetten van betere hulpverlening voor slechte slapers. Van Someren: 'Nu is die hulp vaak echt beroerd met iedereen die zich maar slaapcoach noemt en alle middelen inzet waar maar enigszins geld mee valt te verdienen'.

Hoe slaap jij?
Ben jij een slechte slapen of niet? Heb je tips voor de slechte slapers in Noord-Holland? We horen het graag van je!

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]