Ajax geeft overwinning weg in Den Haag

17 september 2017, 17.21 uur · Aangepast 17 september 2017, 18.37 uur
Door: · Foto: Pro Shots / Erwin Spek

DEN HAAG Ajax heeft dure punten laten liggen in het uitduel bij ADO Den Haag. Na een prima eerste helft zonder problemen, keerde de wedstrijd na de pauze. Na 94 minuten was de eindstand 1-1.

In de eerste helft had Ajax weinig moeite met ADO Den Haag. Klaas-Jan Huntelaar, die de voorkeur kreeg boven Kasper Dolberg, kreeg de eerste kans van de wedstrijd. Zijn inzet werd echter gekeerd door Robert Zwinkels. Frenkie de Jong gaf na een kwartier spelen een perfecte steekpass op Justin Kluivert, maar de rechtsbuiten schoot de bal naast het doel.

Huntelaar gaf Amin Younes de grootste kans van de wedstrijd in de openingsfase. De Duitser kreeg de bal echter niet voorbij doelman Zwinkels. Aan de andere kant zorgde Abdenasser El Khayati voor het enige gevaar van ADO in de eerste helft. Zijn schot met links raakte het zijnet.

Openingstreffer Ajax
Uit een vrije trap van Hakim Ziyech kopte aanvoerder Joël Veltman Ajax op voorsprong. De aanvoerder kwam boven alles en iedereen uit en knikte de bal in de verre hoek. In het restant van de eerste helft kreeg Ajax nog enkele kleine kansen, maar tot doelpunten kwam het niet meer voor de pauze.

In de tweede helft een totaal andere wedstrijd. De thuisploeg was veel feller dan de Ajacieden, al kreeg Ziyech nog een kans in de 47e minuut en raakte De Jong de lat in de 51e minuut. Daarna waren de kansen lange tijd voor de Hagenezen. De grootste was voor invaller Erik Falkenburg. Van buiten het strafschopgebied schoot hij de bal op de lat.

Gelijkmaker ADO
In de 71e minuut kwam ADO op gelijke hoogte. Mitchell Dijks zag geen geloof in een lange voorzet van ADO, maar Sheraldo Becker deed dat wel. De oud-Ajacied hield de bal binnen en bezorgde hem bij Bjorn Johnsen die uit een onmogelijke hoek de bal tegen de touwen joeg.

Ricardo Kishna
Het optreden van een andere oud-Ajacied was van korte duur. Ricardo Kishna betrad het veld in de 56e minuut, maar moest twintig minuten later alweer naar de kant met een ernstige knieblessure.

Slotoffensief
Ajax-trainer Marcel Keizer bracht in de 85e minuut Dolberg voor linksback Dijks. Met vier man in de aanval probeerde Ajax nog iets te forceren, maar dat mocht niet meer baten. Zwinkels hield ADO Den Haag op de been toen hij oog in oog kwam met Huntelaar. De spits van de Amsterdammers schoot weer op de sterk spelende doelman. In de scrimmage kregen alle Amsterdamse aanvallers de mogelijkheid op de 2-1, maar elke poging smoorde in de Haagse defensie. De tot man van de wedstrijd uitgeroepen Zwinkels keerde in de slotminuut nog een kopbal van Matthijs de Ligt.

Ajax laat twee dure punten liggen en heeft na vijf wedstrijden tien punten. ADO heeft er vier.

Opstelling ADO Den Haag: Zwinkels; Ebuehi, Beugelsdijk, Kanon, Meijers; Immers (Falkenburg/46), El Khayati, Bakker, Becker, Johnsen, Hooi (Kishna/56-Lorenzen/77)

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, Viergever, Dijks (Dolberg/85); F. de Jong (Schöne/75), Van de Beek, Ziyech; Kluivert (Neres/67), Huntelaar, Younes