Stichting O.Z.W. wil samenwerken om armoede in de Zaanstreek te bestrijden

0
Whatsapp

Noord-Holland

Stichting O.Z.W. wil samenwerken om armoede in de Zaanstreek te bestrijden

17 september 2017, 17.20 uur

KROMMENIE De Stichting Ondersteuning Zaanstreek Waterland wil samenwerking aangaan met andere vrijwillige organisaties en met gemeentes om mensen uit de armoede te helpen.

De stichting is opgericht door Erna Ekels. Een paar keer per week deelt zij vanuit haar woning in Krommenie voedsel uit aan mensen uit de buurt die het goed kunnen gebruiken. Maar ze wil meer. "Het zou mooi zijn als de stichting een voorportaal kan worden van de officiële instanties, zoals het sociaal wijkteam," vertelt ze. "Mensen kloppen bij mij aan voor hulp omdat het laagdrempelig en anoniem is. Maar vaak hebben die gezinnen meer nodig dan alleen een voedselpakket. Ik praat met ze en probeer ze de stap te laten zetten naar de kledingbank of de gemeente."

Lees ook: 'Regering doet te weinig aan armoede'

Erna vertelt dat er veel schaamte is, waardoor mensen niet durven. "Dan vraag ik: 'Koop je weleens een ijsje voor je kind?' 'Nee, daar hebben we geen geld voor,' is dan vaak het antwoord. Ik leg ze uit dat als ze naar de voedselbank gaan, dat ze dan wel een keer een ijsje kunnen kopen."

Zaanstad is één van de gemeentes met de meeste armoede onder de inwoners. Volgens de meest recente cijfers van de Sociaal en Cultureel Planbureau, uit 2013, behoort 8 procent van de Zaankanters tot de minima. In Nederland ligt de armoedegrens op 1920 euro netto per maand voor een gezin met twee kinderen. 

Lees ook: Stella mag geen voedsel meer uitdelen aan arme gezinnen vanuit huis

De eerste stap naar samenwerking is gezet. Op 30 september organiseert Stichting Ondersteuning Zaanstreek Waterland een festival in het gebouw van de Fanfarevereniging in Krommenie. Daar zullen organisaties als het repaircafé en de kledingbank vertellen wat voor hulp ze kunnen bieden. Ook het Sociaal Wijkteam zal erbij zijn. 

Ondertussen werkt Erna gestaag door aan de samenwerking. Ze is in gesprek met de gemeente Zaanstad om een tuin aan te leggen waar mensen gezamenlijk voedsel kunnen verbouwen. En ze zoekt een locatie om als fitnessruimte in te richten.

NH/Marjorie Noë
NH/Marjorie Noë
Whatsapp