Legese winnaar Dam tot Damloop, Chelangat wint bij de vrouwen

ZAANDAM - Bij de mannen is Birhanu Legese uit Ethiopië de winnaar geworden van de 33e Dam tot Damloop in een tijd van 45.35 minuten voor Yenew Alamirew en Jiksa Tedesse. De grote favoriet Edwin Kiptoo stelde teleur. De Keniaan die de afgelopen twee edities van de Dam tot Dam won, ging voor de historisch hattrick maar eindigde als vierde. Kiptoo liep lang op kop maar moest zijn vele kopwerk in de laatste kilometer bekopen.

Mercheline Chelangat uit Oeganda werd de winnares bij de vrouwenwedstrijd (53.08). In de laatste meter versloeg ze de Ethiopische Sofia Assefa en de Japanse Risa Takenake. Beste Nederlandse was Jip Vastenburg, zij werd achtste.

Nederlanders
Khalid Choukoud kwam als eerste Nederlander (elfde totaal) over de streep met een tijd van 47.29 minuten. "Helaas net geen persoonlijk record, maar ik ben wel tevreden met deze tijd", sprak Choukoud bij de finish. Jip Vastenburg kwam als eerste Nederlandse vrouw over de finish, ruim twee minuten voor de tweede Nederlandse vrouw. "Superblij mee. Ik bleef lang bij de kopgroep. Voelde mij het hele jaar niet heel goed, maar dit is wel een echte comeback", sprak de in Loosdrecht geboren atlete.

Meer over dit onderwerp:
amsterdam Zaanstreek-Waterland damloop
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws