NS-proef met extra korting voor treinreizigers die hyperspits mijden van start

NOORD-HOLLAND - Treinreizigers met een Altijd Voordeel-abonnement bij de NS kunnen vanaf morgen extra korting krijgen als zij de hyperspits - het drukste uur in de ochtenspits - mijden.

De 21.000 houders van dat abonnement krijgen normaal gesproken 20 procent korting op het reguliere tarief als zij tussen 6.30 en 9.00 inchecken. Tijdens de proef bedraagt die korting 40 procent als zij voor 7.30 uur of na 8.30 uur inchecken. Wie de ochtendspits volledig mijdt, en dus voor 6.30 uur of na 9.00 uur incheckt, krijgt zelfs 60 uur korting.

Lees ook: Extra korting voor treinreizigers die hyperspits mijden

De NS wil weten of het verruimen van de korting helpt bij het beter spreiden van de ochtenddrukte. Tijdens de hyperspits is het aantal in- en uitstappers twee keer zo hoog als in de rest van de spits.

Wie aan de proef meedoet, kan er flink voordeel mee behalen om een trein eerder of later te nemen. Iemand die vier keer per week tussen Arnhem en Utrecht reist, kan in drie maanden tot ruim 100 euro besparen, rekent de NS voor.

De test duurt drie maanden. Naast de proef met de korting wordt ook een reizigersonderzoek gedaan. Treinpassagiers kunnen daarin hun voorkeuren en behoeften aangeven als het gaat om reistijd en prijzen. Afhankelijk van de resultaten van de test bepaalt NS of de korting definitief wordt ingevoerd en zo ja, voor welke reizigers.

Lees ook: Eerste testdag: elke tien minuten een intercity vanuit Amsterdam

De Spoorwegen kampen met enorme drukte in de treinen, onder meer door de groeiende economie en de dalende werkloosheid. In september komen daar duizenden studenten bij. Het spoorbedrijf probeert de drukte op verschillende manieren op te vangen, onder meer door extra Sprinters te laten rijden.

 

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws