Noord-Holland

Ontwikkelaars bedenken nieuw locatiebepalingsysteem voor zelfrijdende auto's

16 september 2017, 20.18 uur · Aangepast 17 september 2017, 11.17 uur

NH
NH

ZANDVOORT - ZANDVOORT Er komen steeds meer zelfrijdende auto's op de weg. Om ook onze provincie klaar daarvoor klaar te stomen, presenteerden ontwikkelaars hun ideeën voor het beste verkeerssysteem voor zelfrijdende auto's tijdens een wedstrijd in Zandvoort.

Tijdens deze zogenoemde 'hackathon' hebben de afgelopen 48 uur veertien teams tegen elkaar gestreden. De teams moesten een systeem bedenken om het verkeer beter en veiliger te maken voor zelfrijdende auto's op onze provinciale wegen. 

"Het is belangrijk dat deze wedstrijd er is", vertelt jurylid Paul Waarts. "De wegen die we nu aanleggen in de provincie gaan dertig jaar mee en dan moet het wel zo zijn dat dezelfde wegen nog geschikt zijn voor zelfrijdende auto's. Daarom willen we nu al achter de beste systemen komen", legt hij uit. 

LPS
Het 'local positioning system' (LPS) werd uiteindelijk uitgeroepen tot het beste idee van de hackathon. LPS is vergelijkbaar met het welbekende gps-systeem, maar bepaalt je locatie niet aan de hand van een satelliet, maar aan de hand van sensoren in het wegdek. Het winnende team heeft 2500 euro en een reis naar Amerika gewonnen.