Kenianen Kiptoo en Mwangangi strijden om overwinning bij Dam tot Damloop

AMSTERDAM - ZAANDAM De Kenianen Edwin Kiptoo en John Mwangangi strijden zondag tijdens de Dam tot Damloop om de overwinning. "Ik heb al tegen hem gezegd dat we gaan samenwerken", zegt Mwangangi voor het hotel in Zaandam waar het duo vrijdagmiddag is aangekomen van een vlucht uit Kenia.

Kiptoo en Mwangangi zijn de grote favorieten bij de Dam tot Damloop zondag. De twee hebben er veel zin in en zullen strijden om de overwinning. Het duo heeft net een traingsstage gehad in hun geboorteland Kenia. 

Wereldrecord
Edwin Kiptoo wil ook dit jaar weer voor het wereldrecord op de tien Engelse mijl gaan. Vorig jaar kwam hij in de slotfase te kort om het record te verbreken door de tegenwind die hem teveel werd. Dit jaar gaat hij het dus opnieuw proberen. 

Drie op een rij
Naast het wereldrecord kan Kiptoo ook geschiedenis schrijven door als eerste hardloper de Dam tot Damloop drie keer achter elkaar te winnen. In 2015 en 2016 won hij de wedstrijd en dit jaar is zijn doel om die derde overwinning te pakken. 


Samenwerken

Een van zijn concurrenten is John Mwangangi. "Hij is erg sterk en ik moet echt op hem letten in de finale", zegt Kiptoo. Mwangangi en Kiptoo hebben afgesproken om net als in 2015 samen te gaan werken. "Dat is ons plan. Vorige keer lukten het ook goed. Toen won Edwin en werd ik tweede", zegt Mwangangi. Toch is het afwachten of Mwangangi als eerst over de finish zal rennen. Hij voelt zich niet helemaal topfit. 

 

Michel Butter
Naast Mwangangi en Kiptoo is ook Noord-Hollander Michel Butter een van de favorieten voor de winst. De atleet uit Bakkum wordt door de Kenianen in de gaten gehouden. "Hem zal ik volgen wanneer hij gaat. Hij is goed en komt hier vandaan. Ik ga niet zeggen dat hij kan winnen, maar het is mogelijk", zegt Mwangangi. 

De Dam tot Damloop is vanaf 10.00 live te volgen bij NH. 

 

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws