Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

100 jaar Marine Luchtvaart: "Nog altijd hard nodig"

15 september 2017, 22.03 uur

DEN HELDER De Marine Luchtvaartdienst in Den Helder bestaat 100 jaar. De dienst die werd opgericht op 19 augustus 1917, viert het jubileum met een reünie en herdenkt de slachtoffers die het leven lieten tijdens missies en oefeningen van de luchtvaartdienst.

"De marine kwam er tijdens de Eerste Wereldoorlog achter dat het meevoeren van een vliegtuig aan boord van een schip bijzonder veel voordelen gaf. Dat was het begin van de Marine Luchtvaartdienst," vertelt Anne van Dijk. Hij schreef mee aan het boek 'Oren, ogen en tanden van de vloot' over het 100-jarig bestaan van de dienst.

'Missing man'
Als alle kransen en bloemen bij de herdenking zijn gelegd en het Wilhelmus heeft geklonken, vliegen vijf helikopters over vlieveld De Kooy in een ‘missing man’-formatie. Eén helikopter blijft achter in de lucht als symbool voor diegenen die sneuvelden.

Squadron 7
De herdenking maakt indruk op veel oudgedienden. Voor hen is het een belangrijke dag. Egbert Steeman van het Squadron 7 heeft dertig jaar gediend bij de marine: "We hebben collega's, vrienden en kennisen verloren in Nieuw Guinea. Het was een moeilijke tijd."

Sint Maarten
De veteranen zijn nog steeds trots op de dienst: "Ze zijn nog steeds hard nodig. De NH90-helikopter van de marine was er als eerste om de schade op te nemen en te helpen na de verwoestende storm op Sint Maarten."

Morgen houdt de marine in Den Helder een luchtvaartshow ter gelegenheid van 100 jaar Marine Luchtvaartdienst. NH Leeft zal daar verslag van doen vanaf 13:45 uur.

NH Nieuws/ Jurgen van den Bos