Nieuw-Zeelandse Joop wandelt hoe dan ook de Dam tot Dam: "Misschien loop ik 'm wel op kaplaarzen"

LANDSMEER - De echte Dam tot Damloop op zondag zit er vanwege een paar versleten knieën niet meer in voor Joop Stokvis uit Nieuw-Zeeland. Maar nu hij na jaren voor even terug is in zijn geboortedorp Landsmeer, grijpt hij wel zijn kans om de wandeltocht te lopen.

"Goedemorgen!" Iedere fietser die Joop Stokvis in het dorp passeert, wordt door de loper enthousiast begroet. Vanuit het huis van zijn moeder loopt hij zijn laatste rondje voor hij morgen de wandeltocht van 20 kilometer aflegt, van Amsterdam naar Zaandam. "Ik weet eigenlijk niet eens hoe de route loopt. Ik weet alleen dat ik het pontje moet nemen." De komende weken logeert de Nieuw-Zeelander in zijn ouderlijk huis. "Ik ben al 32 jaar weg uit Nederland. Maar ik wil graag re-emigreren. Deze vakantie en meedoen met de Damloop is voor mij een aanzet om terug te gaan naar Nederland."

Lees ook: Dit weekend LIVE bij NH: Dam tot Damloop 2017

Joop heeft de afgelopen jaren veel aardbevingen meegemaakt in zijn woonplaats Christchurch. Alle spanning die dat met zich meebrengt heeft hem uiteindelijk doen besluiten om terug te willen keren naar Landsmeer. 

Aanspraak
Zichtbaar geniet Joop van alle aanspraak die hij heeft tijdens zijn wandelingen. "Mijn buren in Nieuw-Zeeland had ik een jaar lang niet gezien. Tot ik een paar weken terug bij ze aanbelde om te vertellen dat ik voor drie maanden wegging. Het is zo fijn dat ik hier gewoon met mensen kan praten op straat. " Een hardloopster passeert. "Doe je ook mee met de Damloop?" "Ja!" roept ze 'm toe. Ze wensen elkaar succes.

Een mooie bijkomstigheid van de wandeltocht zou zijn als Joop er een leuke vriendin tegen zou komen. "Mijn moeder heeft me gezegd dat ze het weleens fijn zou vinden als ik eindelijk eens een vriendin meeneem waar ze Nederlands mee kan praten. Misschien kom ik iemand tegen tijdens de Damloop. Je weet nooit hoe een koe een haas vangt!"

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws