Stille tocht voor door politie doodgeschoten Purmerender

PURMEREND - Ruim honderd mensen liepen gisterenavond mee in een stille tocht door Purmerend. Dat deden ze om een laatste eer te bewijzen aan Raymon van der Tien. De 41-jarige Purmerender werd op vrijdag 1 september door de politie doodgeschoten.

De tocht begon om 20.00 uur bij de Meteorenweg in Purmerend en eindigde aan de Westerdraay, de plek waar Van der Tien werd doodgeschoten.

Lees ook: Agent schiet man dood in Purmerend

Op de fatale vrijdagochtend verkeerde Van der Tien volgens zijn vrienden in een psychose. Hij zou bewapend met een stofzuigerstang naar de politie geschreeuwd hebben, die vervolgens het vuur opende. Wat er precies gebeurde, is nog onduidelijk, maar Raymon overleefde het niet.

Fakkels
Ruim honderd mensen kwamen op de stille tocht af. Nabestaanden hielden witte ballonnen vast en droegen fakkels. Naarmate de tocht vorderde, werd het niet alleen steeds donkerder, maar ook steeds stiller.

Eenmaal aangekomen op de plek waar Van der Tien werd werd doodgeschoten, werd een halve cirkel gevormd. Vriend Barry van de Loo hield een fakkel in de lucht die roze vuur de lucht in spoot.

Geliefd persoon
"Dat er zoveel mensen op de tocht zijn afgekomen kon ook eigenlijk niet anders, Raymon was een ontzettend geliefd persoon", vertelt Van de Loo, bij wie naast veel verdriet ook een groot gevoel van onbegrip heerst. Met de stille tocht hoopt Van de Loo ook een signaal tegen zinloos politiegeweld af te geven. "Ik kan er gewoon niet bij wat er die vrijdagochtend gebeurd is."

Lees ook: Vriend doodgeschoten Purmerender doet verhaal: "Raymon was echt een lieve jongen"

Het onderzoek van de Rijksrecherche naar het handelen van de politieagenten loopt nog. Het Openbaar Ministerie kan daarom nog geen uitspraken doen over waarom de politie tot schieten is overgegaan. Ook de psychische gesteldheid van Van der Tien wordt in het onderzoek meegenomen.

 

Meer over dit onderwerp:
Zaanstreek-Waterland
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws