Verzekeringen worden fors duurder door klimaatverandering

AMSTERDAM - Klimaatverandering zal grote gevolgen hebben voor de premies van inboedel-, brand- en autoverzekeringen, zo meldt De Telegraaf vanmorgen.

Uit een rapport van het Verbond van Verzekeraars, waar de krant over schrijft, blijkt dat huishoudens daardoor per jaar 20 tot 30 euro meer kwijt zullen zijn aan premies. 

Onderzoekers hebben vier klimaatscenario's van het KNMI tegen het licht gehouden en berekend wat de gevolgen zouden kunnen zijn. De uitkomsten waren schrikbarend. Zo zouden in het ergste geval vooral recordneerslag en megahagel in de toekomst jaarlijks voor een kwart miljard euro aan extra schade zorgen.

In het meest extreme scenario van de KNMI zou het jaarlijkse schadebedrag oplopen tot ruim 600 miljoen euro in 2085. Ter vergelijking: nu ligt dat bedrag op 364 miljoen euro.

Een nieuw kabinet moet er met verzekeraars en belangenorganisaties voor zorgen dat klimaatrisico's beheersbaar blijven. Zo zou er een verplichte collectieve verzekering moet komen voor schade aan huizen en inboedel door overstromingen.

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws