Fred en Anouk verwerken 60.000 kilo plastic doppen voor blindengeleidenpuppy's

AALSMEER - Frisdrankdoppen, wasmiddeldoppen, pindakaas deksels, tandpastadoppen en ga zo maar door. Zolang het maar van plastic is, zijn Anouk van Egmond en Fred de Bruin er blij mee. Met hun Dopjes Actie Nederland halen ze het op en zorgen ervoor dat het netjes gerecycled wordt. Met de opbrengst steunen ze de opleiding van blindengeleidehonden.

Anouk is sinds 2010 blind vanwege een stofwisselingsziekte. Maar dankzij haar geleidehond Maarten kan ze toch deelnemen aan de maatschappij. "Ik vond het zo super om zo’n hond te hebben. Daar wil ik andere mensen ook aan helpen", vertelt Anouk. Nu kan ze nu wat terugdoen, want voor het opleiden van geleidehonden is veel geld nodig.

Inmiddels bestaat hun Dopjes Actie Nederland al vijf jaar en loopt het als een trein. Afgelopen week werd de nieuwe loods in gebruik genomen. Nu kunnen ze nog sneller nog meer dopjes verwerken. "En dat is hard nodig, want we blijven maar groeien", vertelt Fred trots.

Rotzooi
Via inzamelingspunten in het hele land wordt gemiddeld 600 kilo doppen per dag opgehaald en uitgefilterd en verwerkt. Het plastic kan alleen gerecycled worden als alle rotzooi eruit is gehaald. Daarna wordt het met een aanhanger naar een recyclingsbedrijf gebracht. "Als je het netjes aanlevert is het ongeveer 150 euro per 1000 kilo waard", vertelt Fred.

Goed doel
Dit jaar hopen Fred en Anouk een omzet te draaien van 60.000 doppen. Met de opbrengst kunnen ze een jaar lang vijftien blindengeleidepuppy’s sponseren. De actie is niet alleen goed voor de honden. Ook het milieu is er mee gebaat, want anders gaat het plastic gewoon met ander vuil de verbrandingsoven in.

Meer over dit onderwerp:
milieu blindengeleidehonden dopjes
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws