Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Burger-AED'er Bart komt vaak 's nachts als enige naar reanimatie-oproep

14 september 2017, 18.45 uur · Aangepast 14 september 2017, 19.46 uur

WOGNUM In Noord-Holland komt de burgerhulpverlening, de cruciale eerste burgerhulp als er iemand moet worden gereanimeerd, 's nachts maar moeilijk op gang. Zo merkt Bart uit Wognum dat hij vaak als enige komt opdagen. "Overdag komen er wel vaak andere burgerhulpverleners, maar 's nachts ben ik eigenlijk altijd alleen."

Bart zit bij de vrijwillige brandweer in Wognum, dus voor hem was de stap naar burgerhulpverlener vanzelfsprekend. Een jaar geleden had hij zijn eerste reanimatie. "Het was midden in de nacht en hartstikke donker. Ik fietste in eerste instantie ook langs het huis, omdat ik het nummer niet zag. Toen realiseerde ik me gelijk: als ik er al voorbijfiets, dan is er verder nog niemand. Dan ben ik de enige."

Helemaal alleen
Dat bleek ook zo te zijn: van de vijftien opgeroepen burgerhulpverleners was hij als enige ter plaatse voordat de ambulance kwam. "Na de reanimatie dacht ik: 'Jeetje, waar was iedereen?' De politie was gelukkig snel na mij al ter plaatse met een AED, maar de eerste minuten ben je helemaal alleen bezig."

Astrid Brugman herkent het verhaal van Bart. Zij is verantwoordelijk voor de ambulancezorg van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. "De exacte cijfers hebben we niet, maar de uit de ervaring uit de meldkamer blijkt dat de opkomst van burgerhulpverleners 's nachts minder is dan overdag."

Niet in de gelegenheid
Ze vermoedt dat mensen 's nachts hun telefoon niet naast hun bed hebben en daarom het geluid niet horen. "Het kan ook zo zijn dat mensen in de nacht niet in de gelegenheid zijn om van huis weg te gaan omdat ze voor hun kinderen moeten zorgen."

Ook de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland herkent dit probleem. Waarschijnlijk doet deze situatie zich ook voor in de andere Noord-Hollandse regio's, maar daar is geen duidelijk beeld van. 

Mooi gevoel
Bart hoopt in ieder geval anderen te motiveren met zijn verhaal en schreef een blog over zijn eerste reanimatie. "Het is een heel mooi gevoel dat je anderen kan helpen en er voor iemand kan zijn. 

In Barts gemeente zijn nog 41 burgerhulpverleners nodig. Aanmelden kan hier.

NH Nieuws