Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

De storm is begonnen: windkracht 9 en hinder voor Schiphol

13 september 2017, 09.30 uur · Aangepast 13 september 2017, 13.40 uur

NOORD-HOLLAND De eerste herfststorm van dit jaar is al aardig huis aan het houden in onze provincie. In IJmuiden werd met 126 kilometer per uur zelfs de zwaarste windstoot van de dag gemeten Voor het verkeer op de weg, in de lucht en op het spoor betekent dat hinder en overlast.

Zo heeft Schiphol vanwege de ruige herfststorm, die door weerkundigen Sebastian wordt genoemd, een aantal start- en landingsbanen gesloten. De Polderbaan is niet te gebruiken door de dwarswinden. De luchtverkeersleiding spreekt van een forse beperking die zeker gaat leiden tot vertragingen.

Lees ook: Stilte voor de storm: dit moet je weten

Hoofdgebruiker KLM heeft uit voorzorg al zestig vluchten geschrapt. Het gaat om vluchten binnen Europa. Intercontinentale vluchten gaan wel door. Schiphol vraagt reizigers contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappijen voor actuele informatie.

Op de weg
De Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad is uit voorzorg afgesloten voor vrachtverkeer en auto's met aanhangers of caravans. Het overige verkeer mag er gewoon overheen. 

Verder vallen de problemen vooralsnog mee, aldus de VerkeersInformatieDienst. "Het is zelfs opvallend rustig te noemen. We denken dat veel mensen de waarschuwingen ten harte hebben genomen en óf op tijd zijn vertrokken, óf lekker thuis werken vandaag."

Spoor
De NS laat vandaag minder intercity’s rijden op het traject Den Helder - Zaandam. In plaats van vier intercity's per uur, rijden er vandaag twee. Dit is ingesteld om mogelijke stormproblemen makkelijker op te vangen. 

Het is afwachten wat Sebastian allemaal nog in petto heeft. Heb je foto's en video's van de storm of de schade? Mail ze naar [email protected] of app ze naar 06-30093003. 

Windkracht 9 in IJmuiden? Dat ziet er zo uit:

Video #169957