Stilte voor de storm: dit moet je weten

NOORD-HOLLAND - Het zal niemand zijn ontgaan, vanaf vanochtend trekt de eerste herfststorm van 2017 over onze provincie heen. Om met een gerust hart de deur uit te kunnen, hebben we op een rij gezet wat je moet weten.

Hoe laat komt de storm aan? 
De storm bereikt ons al vroeg op de dag. Een exact tijdstip is niet te geven, wel is duidelijk dat de ochtendspits er al volop mee te maken krijgt. 

De wind neemt in de loop van de nacht snel toe in kracht. In het binnenland wordt het morgen maximaal windkracht 7 (windstoten tot 90 km/uur). Aan de kust wordt het windkracht 9, mogelijk korte tijd zelfs windkracht 10. Dat betekent windstoten van 100 tot wel 120 kilometer per uur. 

Lees ook: Herfststorm nadert provincie: code oranje afgegeven voor Noord-Holland

Waar gaat het het hardst stormen?
NH-weerman Jan Visser verwacht dat de hardste windstoten over Texel komen. Ook in de Noordkop en (op de pier van) IJmuiden gaat het flink tekeer.

Hoe laat gaat de storm weer liggen?
Aan het einde van de middag neemt de wind in kracht af. Dat gaat niet in kleine stapjes, maar in korte tijd. Rond 16.00 - 17.00 uur is de wind fors afgenomen. 

Lees ook: KLM annuleert 60 vluchten vanwege verwachte herfststorm morgen

Kan ik de weg op?
Ja, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn en beide handen aan het stuur te houden. Automobilisten moeten rekening houden met hinder door storm. Het grootste gevaar schuilt in bomen die omwaaien en takken die afwaaien. De bomen staan nog voor een deel in het blad en in combinatie met regen kan dit gevaarlijke situaties opleveren, aldus de VerkeersInformatieDienst

De VID vindt het níet verstandig om morgen met een lege vrachtwagen of aanhanger de weg op te gaan. Zeker op de Afsluitdijk, Houtribdijk (N302), de A7 en de A9 is het risico op omwaaien groot, zo schat de VID in.

Hoe kom ik bij m'n werk of andere plek van bestemming? 
Voor zover de NS nu kan overzien, rijden alle treinen morgen gewoon. Een tegenvaller: de enige uitzondering in heel Nederland is uitgerekend in onze provincie op het traject Den Helder - Zaandam. Per uur rijden er niet vier, maar twee intercity's. Dit kan voor vertraging zorgen, dus houd daar rekening mee. 

Lees ook: Minder intercity's Den Helder-Zaandam door verwachte storm

Connexxion laat aan NH Nieuws weten dat er geen haltes vervallen of omleidingen worden ingesteld. Wel verwacht de busmaatschappij vertraging op sommige trajecten. Het GVB kan desgevraagd niets zeggen over eventuele hinder door de storm. 

Wie op de fiets stapt, doet er sowieso verstandig aan een regenpak aan te trekken. Verder hangt het van de situatie in elke plaats af hoe lastig het fietsen is. Fietsen in de Noordkop of langs de kust lijkt niet aan te raden. Of je nou wind mee of tegen hebt, het zal niet meevallen.

Moet ik thuis nog op speciale dingen letten?
Veel mensen hebben nog spullen in de tuin staan die voor de zomer zijn bedoeld. Die kunnen zomaar om- of wegwaaien. Het is daarom verstandig nog gauw een rondje door de tuin te maken, tuinstoelen op te ruimen, de bbq op te ruimen en de vuilnisbak vast te zetten.

Meer over dit onderwerp:
knmi nieuws storm weer herfststorm
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws