Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Windhoos Hoogkarspel boezemt angst in: "De kinderen begonnen te huilen"

12 september 2017, 19.57 uur · Aangepast 12 september 2017, 21.14 uur

HOOGKARSPEL Een windhoos heeft flink huisgehouden in Hoogkarspel. Een kas werd vernield, huizen raakten beschadigd en zelfs auto's werden opgetild. Door de vele regen liep de schade voor veel mensen in het West-Friese dorp daarna alleen nog maar verder op.

Tulpenteler Robert Koeman kan er over meepraten. De windhoos trok gisteravond recht over z'n huis. "We zaten te eten aan de keukentafel en keken naar links. Het werd grijs en we zagen draaiende windstromen. De kinderen begonnen te huilen, want het huis begon te trillen. Ik pakte de jongste en we schuilden tegen de keukentafel. En in tien seconden was het gebeurd."

Trampoline 300 meter door de lucht
Het bedrijf liep geen schade op, maar zijn huis wel. De vlaggenmast is geknakt als een luciferhoutje, de dakgoot ligt op de grond, glas en dakpannen zijn gesneuveld. Het meest bizarre is het grote gat in de tuin. "Hier zat de trampoline ingegraven. Die werd opgetild over het dak van het huis en 300 meter verderop tegen het huis van de buurman aan gesmeten", vertelt Koeman. 

Lees ook: Trampoline door windhoos honderden meters over huis geslingerd

Bij zijn overburen is van de bloemenkas helemaal niets meer over. Die is door de windhoos met de grond gelijk gemaakt, en ook bomen zijn omver geworpen. 

Dakpannen vlogen metershoog door de lucht
Verderop in het dorp, in de nieuwbouwwijk Reigersborg, wordt vandaag ook hard gewerkt aan het herstel van de schade. "Bij ons en de buren zijn een stuk of vijftig dakpannen de metershoog de lucht in gevlogen. Die knalden tegen het huis van de overburen", vertelt buurtbewoner Jan Winnubst. "Twee ramen sneuvelden en ook het stucwerk aan de buitenkant is beschadigd."

En daar bleef het niet bij. "Een bouwcontainers is omgewaaid, een bouwbord, maar ook een auto werd een stukje verplaatst. Het was hier een kleine ramp. Iedereen was verbaasd wat hier gebeurd was."

Lekkage
Naast de windhoos werd Hoogkarspel, net als op veel plekken in onze provincie, ook nog een getroffen door enorm veel regen. Die maakte de schade alleen nog maar erger. "We hebben hier vijftig millimeter neerslag gehad. En door de schade van de winhoos is het bij ons gaan lekken", legt Robert Koeman uit. "Hoe erg de schade is, moet nog blijken. We zijn nu bezig alles zo snel mogelijk waterdicht te maken."

Maarten Edelenbosch / NH