Ga naar Content

Bloemendaal aan Zee wil af van partystrand-imago: strandfeesten kop in gedrukt

BLOEMENDAAL Bloemendaal legt het aantal grote feesten op het strand aan banden. Dit seizoen was het wekelijks een of meerdere keren bal op het strand. Maar die 150 feesten met duizenden betalende bezoekers slinken volgend jaar naar nog geen dertig.

De gemeente gaat de strandtenten aan het bestemmingsplan houden. Zij krijgen daarbuiten geen vergunning meer. 

Vechtpartijen
Na een groot incident dit voorjaar wil de gemeente Bloemendaal het strand weer teruggeven aan de eigen inwoners. Toen liep op een zondagavond het feest Sweets in de paviljoens Vroeger en Fuel volledig uit de hand. De ME moest zelfs ingrijpen.

Met zoveel woorden zegt de gemeente het niet, maar na dat incident was de maat vol. Bloemendaal wil dit soort uitwassen voorkomen. Grote feesten zoals die nu bijna wekelijks worden gegeven, horen er niet in die mate bij, zegt wethouder Nico Heijink vandaag tegen NH Nieuws. Bloemendaal wil in het land niet bekend staan als partystrand alleen.

Per paviljoen mogen er volgens het bestemmingsplan vier feesten worden gegeven, en zes gezamenlijke. Een extra vergunning komt er niet bij. Heijink: "De horeca op het strand moet volgens de gemeenteraad indentiek zijn aan de andere horeca in het dorp. Een reguliere restaurant-, caféfunctie. En dat betekent niet dat je daar meerdere keren per week een groot feest meer kunt geven."

Imago
Het gaat de gemeente zeker ook om het imago van het strand. Heijink: "Iedere gemeente wil niet in het nieuws komen met een charge van de ME. Het imgao dat ik het liefst zie is dat van een strand waar iedereen kan recreëren. We hebben een sportstrand, een evenementenstrand, een familiestrand en het strand waar de zes paviljoens staan."

De zeven strandtenten worden over één kam geschoren, ook al zitten er grote verschillen in het aanbod. De eigenaren wilden vandaag niet reageren voor camera.

Inkomsten misgelopen
Het ingrijpen van de gemeente ligt erg gevoelig omdat enkele strandtenten nu stevige inkomsten gaan mislopen. Feesten die al zijn aangevraagd, mogen waarschijnlijk nog wel doorgaan, zegt wethouder Heijink. Hij wil de paviljoens niet opzadelen met schadeclaims. Komende donderdag praten de gemeente en de strandtenthouders over deze inperking van enorme feesten.

Huwelijken en bedrijfsfeesten mogen wel plaatshebben in de strandpaviljoens in Bloemendaal aan Zee. Net als in andere horeca in het dorp.

Foto: