Ga naar Content

Eerste 'Tiny woonwijk' in Den Helder: in de Falgatuin is plaats voor 32 'Tiny Houses'

DEN HELDER In de Marinestad komt de eerste echte woonwijk met Tiny Houses. In de Falgatuin is uiteindelijk plaats voor 32 aanhangers van het kleine wonen. Het eerste huis op wielen staat er en trekt veel nieuwsgierige buren uit de Falgabuurt.

Woningstichting Den Helder maakt van de nood een deugd. Na sloop van de beruchte galerijflats in de Falgabuurt ontstond er veel groen omdat er voor nieuwbouw geen vraag was. Voor de Falgatuin heeft men nu een nieuwe bestemming gevonden. Hier verrijst de eerste woonwijk voor zogeheten Tiny Houses. Kleine mobiele woningen op maat gemaakt voor de bewoners. 

Om permanent in een 'Tiny House' te wonen moet je wel concessies doen. Het betekent heel veel spullen weggooien en alleen het hoogst noodzakelijke kan mee. Maar de bewoners hebben in Den Helder wel de beschikking over een flink stuk grond. En daarnaast kun je ook werken in de bibliotheek of ander openbaar gebouw. 

Buurtbewoners kijken met argusogen en verwondering naar de nieuwe bewoners en hun huizen. In hun ogen soms vreemde vogels met rare idealen maar de nieuwsgierigheid wint het uiteindelijk toch. Het levert mooie ontmoetingen op. Wie meer wil weten over Tiny Houses kan terecht op de Bouwexpo in Almere.

UPDATE Afgelopen weekeinde is er ingebroken in het eerste Tiny House aan de Eendrachtstraat in Den Helder. Eigenaar Marcel Hoekstra, penningmeester van Tiny Houses Nederland, is teleurgesteld. "Het komt voor en het is jammer. Er is niets gestolen. Het zijn voornamelijk vernielingen. We hadden het huisje net leeggehaald en we stonden klaar om tijdelijk te verhuizen naar Almere voor een bijeenkomst over Tiny Houses. "