Noord-Holland

NL
V

Gitaarbouwer maakt doorstart na brand: "Ik kijk weer vooruit"

12 september 2017, 11.40 uur · Aangepast 12 september 2017, 11.51 uur

ALKMAAR Muzikaal Alkmaar ging gisteravond uit z'n dak bij het benefietconcert georganiseerd voor gitaarbouwer René Jonker. "Fantastisch, dit geeft een heel speciaal gevoel."

In augustus brandde de werkplaats van gitaarbouwer René Jonker volledig af bij de grote brand op het industrieterrein aan de Madame Curiestraat. Al zijn gereedschap en ook zijn persoonlijke inboedel, die daar tijdelijk stond opgeslagen, raakte hij kwijt. 

Oude bekende Frits de Beer kwam op het idee voor het benefietconcert 'Uit de Brand': "Ik heb het initiatief genomen, maar heel veel mensen hebben de afgelopen weken zo hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen." 

Lees ook: Benefietconcert voor gedupeerde gitaarbouwer na verwoestende brand Alkmaar

Poppodium Victorie opende gisteren haar deuren voor het concert. Aan de muzikanten is gevraagd om ten minste één nummer met het thema vuur te spelen. Frits: "Als er doden waren gevallen, hadden we het niet gedaan, maar nu is het een soort knipoog naar de brand." 

Bijzonder
René is diep onder de indruk dat dit allemaal speciaal voor hem georganiseerd wordt. "Ik sta te trillen hier. Zo bijzonder, ik ken gewoon iedereen!" 

Een kleine 5.000 euro krijgt René aangeboden aan het einde van de avond. Hij was niet verzekerd voor brand, maar hiermee kan hij een doorstart maken. "Ik heb al een nieuwe werkplaats aangeboden gekregen en hiermee kan ik gereedschap kopen." 

Lees ook: Verwoestende brand Alkmaar geblust: brandweer nog uren in touw

Hij durft weer vooruit te kijken. "Er is een tijd van vóór en een tijd van na de brand en ik richt me nu alleen nog maar op de toekomst."