Ga naar Content

NH Peilt: Alleen nog maar reclamefolders met een Ja-Ja sticker op je brievenbus?

De gemeente Amsterdam wil een Ja-Ja sticker invoeren. Alleen met die sticker op de brievenbus krijg je nog reclamefolders. De folderbranche stapt naar de rechter.

34 kilo reclamefolders
Per jaar wordt in Nederland 205 miljoen kilo papier aan reclamefolders verspreid. Omgerekend 34 kilo per huishouden. 'We willen met deze maatregel die enorme afvalberg tegengaan', zegt Johnas van Lammeren van de Amsterdamse Partij voor de Dieren.

Nieuwe sticker
In plaats van een Nee-Nee-sticker als je geen folders wilt, moet je een Ja-Ja-sticker op je brievenbus plakken als je ze wél wilt krijgen. Die sticker moeten mensen zelf aanvragen. Doe je dat niet, dan krijg je dus ook geen reclame door de bus.

Huis-aan-huisblad dikker
Advocaat Tom Barkhuysen van de folderbranche denkt niet dat de hoeveelheid papier zal afnemen. Veel mensen hebben volgens hem een Nee-Ja-sticker. Zij ontvangen dus wel huis-aan-huisbladen. Uit onderzoek in opdracht van de brancheorganisaties blijkt volgens hem dat die huis-aanhuisbladen dikker zullen worden, omdat adverteerders daar hun heil zoeken.

Rechtzaak
De reclamedrukwerkbranche is boos en probeert via de rechter de invoering van de Ja-Ja-sticker verboden te krijgen. De rechter doet op 8 november uitspraak.

Wat vind jij?
Gaan er bij jou stapels reclamefolders ongelezen met het oud papier mee of blader je ze altijd even door? Zou jij zo'n Ja-Ja-sticker aanvragen of lijkt het je wel prima; geen reclamefolders meer als je niets doet?

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: