Ga naar Content
Noord-Holland

Hou je vast: eerste herfststorm met windkracht 10 in aantocht

12 september 2017, 09.45 uur · Aangepast 12 september 2017, 13.09 uur
Door: · Foto: ANP / Koen Suyk

NOORD-HOLLAND Nederland krijgt morgen te maken met de eerste officiële herfststorm, met windsnelheden tot windkracht 10. Meteorologen van Weerplaza houden in de kustregio rekening met zware tot zeer zware windstoten, afgewaaide takken en mogelijk ook her en der ontwortelde bomen en een overlast in de ochtendspits.

De storm begint morgen vroeg in de ochtend langs de westkust. In de loop van de ochtend breidt de storm zich uit naar de noordwestkust en het Waddengebied.

De meeste wind verwacht Weerplaza tussen 11.00 uur en 16.00 uur op de Waddeneilanden. De wind draait daar dan naar west en neemt mogelijk toe tot een zware storm, met zeer zware windstoten die op de eilanden oplopen tot rond of iets boven de 120 kilometer per uur.

De bomen staan nog volop in het blad en zijn daardoor gevoeliger voor windstoten.

Flink tekeer
Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza: "Aan het begin van morgenmiddag trekt een venijnige stormdepressie van west naar oost over de Noordzee, net noord van de Wadden. Het hangt van de exacte koers van dit lagedrukgebied af hoe hard het op de Wadden zal gaan waaien, maar dat het daar een paar uur flink tekeer zal gaan, lijkt zeker."

Verkeer
Automobilisten moeten rekening houden met flinke hinder door de storm, waarschuwt de VerkeersInformatieDienst (VID). Het hoogtepunt ligt volgens de dienst tussen de ochtendspits en de eerste helft van de middag. 

De VID raadt het af om met lege vrachtwagencombinaties of andere lege aanhangers de weg op te gaan. Vooral op routes van noord naar zuid is het risico op omwaaien groot. De wind staat dan haaks op de A7 en de A9.