Ga naar Content

Reportage: "Zondag vond ik vreselijk, omdat ik de dag erna weer aan het werk moest"

AMSTERDAM Carl van de Wouw, 58, heeft een zware visuele beperking. Dankzij deze beperking kon hij eerder met pensioen. En dat is maar goed ook, want al een paar jaar had hij een verschrikkelijke tijd op zijn werk.

Ondanks zijn zware handicap - van de Wouw is bijna blind, hij ziet maar 10 procent met één oog - werkte NH Panellid Carl bijna 37 jaar lang op kantoor. Dat ging lang goed, tot een paar jaar geleden. Van de Wouw ziet te slecht om gezichten te herkennen, dus toen het kantoor overstapte naar flexplekken voor de werknemers, raakte hij in de problemen.

Geïsoleerd in de kantoortuin
Carl raakte geïsoleerd in de kantoortuin, omdat hij op niemand meer durfde af te stappen. Hij wist nooit zeker wie hij voor zich had. Toen de verschillende afdelingen binnen het bedrijf werden opgeheven en er ook collega's van andere afdelingen naast hem konden zitten, was Carl's ongeluk compleet.

Een hele ochtend zonder koffie
Omdat Carl ook nog met twee krukken loopt, kon hij voor zichzelf geen koffie halen. De onbekende collega's naast hem vergaten hem en namen wel voor elkaar, maar nooit voor Carl een kopje mee. Zo kwam het voor dat Carl wel eens een hele dag zonder koffie op kantoor zat. Daar is hij nog steeds geëmotioneerd over.

Carl vereenzaamt en als het bedrijf gaat reorganiseren is dat voor hem het moment om op te stappen. Hij kan met vervroegd pensioen, omdat hij ook in de WAO zit. Maar dat is niet iedereen gegeven. Veel mensen met zware beroepen of een arbeidsbeperking moeten toch door blijven werken tot hun 67e. Voor veel mensen is dat veel te lang.

NH Prinsjesdagonderzoek
Uit het onderzoek dat NH Nieuws hield onder de NH Panelleden blijkt dat een groot deel van de ondervraagden zich grote zorgen maakt om het pensioen. Carl realiseert zich hoe veel geluk hij heeft gehad dat voor hem het vervroegd pensioen wel een optie was. De rust heeft hem veel gebracht: "Zondag was voor mij altijd de vreselijkste dag van de week, omdat ik wist dat ik de dag erna weer aan het werk moest. Nu ik niet meer werk ben ik veel rustiger en vrolijker." Hij heeft ook nog een advies aan het kabinet: "De mensen die hun werk als dermate zwaar ervaren moeten de mogelijk krijgen eerder met pensioen te gaan. Ik zou zeggen mensen met een zwaar beroep of met een beperking. Die kunnen niet tot hun zeventigste werken."

Lees ook: NH Panel Prinsjesdagonderzoek: "Je wordt gestraft als je ziek bent"

Carl houdt zich tegenwoordig bezig met zijn hobby als amateurweerman. Wil je ook meedoen aan onderzoeken van het NH Panel. Meld je dan hier aan.

Foto: