Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

TenneT voldeed bij stroomstoring Diemen niet aan wettelijke verplichtingen

11 september 2017, 15.45 uur · Foto: ANP

NOORD-HOLLAND Netbeheerder TenneT heeft bij een grote stroomstoring in 2015 in Noord-Holland niet aan haar wettelijke verplichtingen voldaan. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De toezichthouder onderzocht de zaak op verzoek van staalbedrijf Tata Steel, dat een schadeclaim heeft lopen.

In maart 2015 trof een stroomstoring ongeveer een miljoen huishoudens in Noord-Holland en Flevoland. Zij kwamen een uur zonder stroom te zitten. Het trein- en vliegverkeer raakte ontregeld, ziekenhuizen moesten operaties annuleren en het telefoonverkeer viel uit.

Lees ook: 'Stroomstoring gevolg samenloop van omstandigheden'

Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat de oorzaak van de stroomstoring een combinatie was van falende techniek en een menselijke fout. De ACM had vanwege het ingediende geschil van Tata Steel een nieuw, breder onderzoek ingesteld naar de stroomstoring in 2015.

In strijd met de wet
De resultaten daarvan zijn nu bekend. Doordat het hoogspanningsstation in Diemen verkeerd is ontworpen, kon een defect er toen toe leiden dat het transport van stroom naar grote delen van Noord-Holland en Flevoland werd onderbroken. Dat is in strijd met de wettelijke voorschriften.

NOS meldt dat TenneT in hoger beroep gaat tegen het oordeel van de ACM.