Noord-Holland

NL
V

Vanaf vanmiddag gaat het los: plaatselijk wateroverlast verwacht

11 september 2017, 13.38 uur · Aangepast 11 september 2017, 14.08 uur · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Het valt nu nog mee, maar vanaf de middag komen er steeds meer buien onze provincie binnen. "Ze komen gegroepeerd en kunnen tot morgenmiddag lokaal voor ruim 50 millimeter regen zorgen", voorspelt NH-weerman Jan Visser.

Her en der in de provincie vallen nu al behoorlijk wat buien, maar vanaf de middag en het begin van de avond zal het pas echt nat worden. Zo nat dat er plaatselijk kans is op wateroverlast. "De afgelopen tijd is er erg veel water naar beneden gekomen, dus de grond is behoorlijk verzadigd. Dat kan ertoe leiden dat tuinen, voetbalvelden en kelders onder water komen te staan", aldus Visser.

Lees ook: KNMI waarschuwt opnieuw voor windstoten en veel regen

Het is afwachten hoeveel regen er precies gaat vallen, maar we zijn hard op weg om naar een recordhoeveelheid (200 á 250 millimeter in een maand) neerslag te gaan. "Eind augustus viel er ook al een berg water. In amper twee weken tijd is er lokaal meer dan 150 millimeter gevallen. Dat is anderhalf keer zo veel als er normaal in de hele maand september valt." Vooral in Purmerend en Hoofddorp is het nat, Texel juist één van de droogste plekken in de provincie.

Zuidwesterstorm
Ook na vandaag en morgen, blijft het nat. Woensdag krijgen we te maken met een zuidwesterstorm en zal er veel regen vallen. Pas vanaf het weekend wordt het volgens Jan Visser rustiger. "Maar droog wordt het nog niet, ook volgende week blijft het wisselvallig." De nazomer hoeven we voorlopig ook nog niet te verwachten. "Misschien komt -ie nog in oktober, maar het kan ook helemaal uitblijven."

Heb je foto's van het slechte weer of de gevolgen daarvan? Stuur ze dan naar [email protected]