Gooi

NL
V

'Herstelde camerabeelden omgekomen Dascha ontkrachten verklaring vriendinnen'

9 september 2017, 14.54 uur · Aangepast 10 september 2018, 07.34 uur · Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het Team Dascha Onderzoek (TDO) heeft op herstelde camerabeelden van de Hilversumse nachtclub Let's Get Down meer zicht op de laatste uren van de omgekomen tiener kunnen krijgen. De beelden tonen een ogenschijnlijk 'normaal' avondje stappen zonder ruzie. Dat gaat echter in tegen een verklaring van de vriendinnen van Dascha, die zeiden dat er ruzie was geweest.

Dascha Graafsma werd eind november 2015 na een avond stappen dood gevonden langs het spoor in Hilversum. Hoewel de politie concludeerde dat ze zelfmoord had gepleegd, kon de familie dit moeilijk geloven. Dascha was die avond wezen stappen in nachtclub Let's Get Down.

Lees ook: 'Bloed van Dascha mogelijk gevonden in auto bij sloperij'

Volgens haar vriendinnen zou Dascha ruzie hebben gehad voordat ze de club verliet. Ook zouden de meiden elkaar hebben geslagen. Op beelden die het TDO in handen heeft gekregen, is daar echter niets van te zien. "Eigenlijk zien we gewoon Dascha zoals ze altijd was. Het leek op een normaal avondje uit", zegt onderzoeksleider van het TDO Joey Roelofs tegen NH Nieuws.

Het onderzoeksteam wist met veel moeite de harde schijf met de beelden van de nachtclub te bemachtigen. Bestanden van de nacht waarop Dascha om het leven kwam, waren gewist. TDO moest de harde schijf door een gespecialiseerd bedrijf in de Verenigde Staten laten herstellen. Waarom de beelden waren gewist, is onduidelijk.

Lees ook: Camerabeelden tonen nieuwe feiten rond dood Dascha Graafsma

De vriendinnen van Dascha willen niet met het onderzoeksteam praten. "Dat willen ze al langere tijd niet meer." Om toch een beter idee te krijgen van wat er zich echt afspeelde die avond, gaat het team de beelden verder analyseren.

Volgens het Noordhollands Dagblad willen de politie en het Openbaar Ministerie niet reageren op de 'onthullingen' van het TDO. "Tot nog toe ligt er niets dat significant anders is dan onze bevindingen", zegt woordvoerder Bernhard Jens tegen de krant.