Noord-Holland

NH Peilt: Eigen risico en zorgpremie volgend jaar weer omhoog

6 september 2017, 11.17 uur · Aangepast 6 september 2017, 18.22 uur

- Het verplichte eigen risico van 385 euro per jaar in de zorg gaat de komende jaren verder omhoog. Dat zeggen bronnen bij meerdere partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet. Ook de zorgpremie gaat volgend jaar flink omhoog, melden het AD en De Telegraaf.

400 euro
Het kabinet verwacht dat de basispremie voor de zorgverzekering met zo'n 6 euro per maand zal stijgen. Het eigen risico zal voor het eerst zelfs de magische 400 euro aantikken.

Verkiezingsbelofte
Tijdens de verkiezingscampagne was verlaging van het eigen risico juist een veelbesproken onderwerp. Van de vier formatiepartijen wilden CDA en ChristenUnie het eigen risico verlagen. Maar dat kost te veel geld, blijkt nu tijdens de onderhandelingen. Zelfs het eigen risico op het huidige niveau houden, vinden de partijen een onmogelijke opgave.

Lees ook: CBS: burgers betalen 711 euro aan zorgkosten uit eigen zak

Eigen risico steeds duurder
Het verplichte eigen risico is van 150 euro in 2008 gestegen naar 385 euro nu. Vorig jaar heeft zeker 10 procent van de Nederlanders zorg gemeden of een behandeling uitgesteld omdat zij het geld voor het eigen risico niet wilden of konden missen. Dat blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar VGZ.

Wat vind jij?
Is een eigen risico van 400 euro in de zorg nog te betalen of wordt dat veel te duur? We horen graag hoe jij daar over denkt!

 

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar nhpeilt@nhnieuws.nl