Ga naar Content
Noord-Holland

Verstoten babygorilla vindt nieuw thuis in Artis

5 september 2017, 15.25 uur · Aangepast 5 september 2017, 16.02 uur
Door: · Foto: Dierentuin ARTIS

AMSTERDAM Afgelopen woensdag kreeg de Amsterdamse dierentuin Artis er een bijzondere inwoner bij: een tien maanden oude laaglandgorilla. Ze werd in haar geboorte-dierentuin verstoten door haar moeder, maar wordt nu voorzichtig geïntroduceerd bij de gorillagroep in Artis.

Haar re-integratie bij de gorilla's is belangrijk, omdat het jonge dier zo kan leren om sociale relaties aan te knopen. Daarom zocht het Europees fokprogramma naar een geschikte groep om haar op te nemen. Artis is gekozen om haar rustige gorillagroep, met een tolerante zilverrug en zorgzame vrouwen. De hoop is dat één van de vrouwtjes zich over haar gaat ontfermen. 

Wie de nieuwe aanwinst van Artis in het echt wil bewonderen, moet nog even geduld hebben. De eerste periode zal de jonge gorilla niet zichtbaar zijn voor het publiek. 

Bedreigde diersoort
De westelijke laaglandgorilla behoort sinds tien jaar tot de zeer bedreigde diersoorten. In het wild komt de diersoort in acht Afrikaanse landen voor, maar de populatie neemt sterk af. Die daling wordt veroorzaakt door onder meer illegale jacht voor de handel in hun vlees en door ontbossing.