Noord-Holland

NS-machinist geschrokken van jonge spoorlopers: "Als ze waren gestruikeld was het heel anders afgelopen"

4 september 2017, 15.00 uur · Aangepast 4 september 2017, 16.14 uur

Shutterstock
Shutterstock

WEESP - WEESP Sabine Ramp uit Uithoorn werkt sinds een jaar als machinist voor de NS, maar werd gisteren geconfronteerd met iets wat ze nog niet eerder had meegemaakt. "Ik reed één van m'n vaste lijnen, de sprinter naar Almere Oostvaarders, toen ik op station Weesp de aanwijzing kreeg om voorzichtig te gaan rijden. Er zouden tieners op het spoor lopen."

"Het was bij de Vechtbrug, vlak na station Weesp", vertelt Sabine aan NH Nieuws. "Het gebeurt daar vaker volgens collega's. Kinderen en jongeren klimmen dan over het hek om van de brug te springen, maar daardoor moeten ze een stuk over het spoor lopen. Dat was gisteren ook het geval."

'Remmen is te laat'
Op aanwijzing van de treindienstleider verlaagt Sabine haar snelheid abrupt van 130 naar 40 kilometer per uur. "Op een gegeven moment kreeg ik de jongens ook in het vizier. Dan schrik je wel even. Als er eentje struikelt over de rails, kan het heel anders aflopen. Remmen is dan te laat, want dat gaat heel langzaam met zo'n grote trein."

De 'kwajongens' lijken zich echter van geen kwaad bewust. "Ze dachten stoer te zijn door nog even naar ons te zwaaien, lekker provocerend. Ik hoop dat ze beseffen dat elke trein toch snel vijf minuten vertraging oploopt door dit gedrag. Ik heb de politie nog gebeld, maar toen de agenten ter plaatse kwamen, waren ze helaas allang verdwenen."

Op je hoede
Sabine wil de spoorlopers op het hart drukken om dit nooit meer te doen. "Het is erg angstig als dit gebeurt. Je bent de rest van de rit extra op je hoede. Daarbij levert het vertraging op en gooit het de dienstregeling in de war, en dat allemaal omdat ze van een brug willen springen."