Ga naar Content

Piloot Eva vliegt passagiers door Europa en is beroemd op Instagram

HAARLEM Ze vliegt passagiers de wereld rond en schiet tijdens haar avonturen de mooiste Instagram-plaatjes. Eva Claire Marseille (32) uit Haarlem is piloot op de Boeing 737.

Voor je droom moet je soms héél veel overhebben. Eva Claire Marseille verhuisde er zelfs voor naar Barcelona. Vanuit daar vliegt ze nu voor een prijsvechter. Binnenkort gaat dat veranderen, nu ze is aangenomen bij de Aziatische airline Cathay Pacific. Dan gaat Eva de 'Queen of the Skies' vliegen: de Boeing 747, en verruilt ze passagiers voor vracht. Ook moet ze naar Hong Kong verhuizen. 

Programmamaakster Eline Boshuizen bezoekt Eva in Barcelona voor het programma NH De Wereld Rond. Ze neemt een kijkje in het leven van de Noord-Hollandse blondine. 

Come fly with me!
Op Instagram heeft Eva meer dan 74.000 volgers en dat aantal groeit nog met de dag. Ze hoopt dat haar foto's jonge vrouwen inspireert om ook de stap te nemen om piloot te worden. 

Zelf had de Haarlemse eerst het plan om journalist te worden, maar toch gooide ze het roer om en ging de pilotenopleiding van de Nederlandse Luchtvaar School (NLS) doen. "Dat je voor je werk de hele wereld over vliegt, dat is geweldig. Nee, het is geen vakantie. Maar het maakt de wereld wel een stukje kleiner", zegt Eva met een twinkeling in haar ogen. 

"Mensen sissen wel eens 'stewardess' naar me"
Ja, anno 2017 is de pilotenwereld nog steeds een mannenwereld, maar de vrouwen zijn bezig met een opmars. Op Instagram schieten de Instagram-accounts van vrouwelijke piloten als paddestoelen uit de grond. 

"We zijn helemaal niet nieuw", zegt Eva. "Maar het is blijkbaar nog steeds bijzonder. Het zit nog niet in het verwachtingspatroon van mensen. Als ik niet specificeer wat ik doe in de luchtvaart, gaan mensen er vanuit dat ik stewardess ben. Op de luchthaven wordt er ook wel eens 'airhostess' gesist (red.: stewardess), terwijl ik in mijn uniform loop. Maar mensen weten niet wat die strepen betekenen. Tja,.. so be it", zegt ze nuchter.

Eva vindt het daarom júist belangrijk om er over te vertellen en om de vooroordelen die er zijn te ontkrachten. "Dat je jezelf de hele tijd moet bewijzen, of dat je 'one of the guys' moet zijn... Dat is helemaal niet zo!"

Meer zien? 
In afleveringen #7 en #8 gaat Eline bij Eva langs in Barcelona. Bekijk de afleveringen hier terug. 

Foto: