Noord-Holland

NL
V

Waar is de hoed van dorpsomroeper Jan Geert de Eerste uit De Rijp?

31 augustus 2017, 20.09 uur · Aangepast 31 augustus 2017, 21.24 uur

DE RIJP Hij is er behoorlijk ziek van. Dorpsomroeper Jan Geert de Eerste uit De Rijp is zijn hoed kwijt. Bij elke belangrijke gebeurtenis is Jan Geert van de partij om het nieuws aan een groot publiek te verkondigen. Maar zonder hoed ziet dat er toch treurig uit. ''Ik voel me ontzettend kaal.''

In het dorp wordt ontzettend meegeleefd met de hoedeloze Jan. "Heb je hem al gevonden?", is een veelgehoorde vraag. "Je had zeker een borrel op?", wordt ook vaak geroepen. De dorpsomroeper kan er wel om lachen. Maar hij baalt wel ontzettend. "Er is paniek in de tent. Ik heb echt overal gezocht. En volgende week is er een concours voor dorpsomroepers en dan heb ik wel een hoed nodig."

Afgewaaid
Hoe hij zijn geliefde hoofddeksel is verloren, is voor Jan een raadsel. "Er was een Koreaanse delegatie op bezoek in De Rijp. Daarna hebben we nog wat gegeten en gedronken en ben ik naar huis gefietst. Toen ik op de fiets stapte had ik hem nog om. Hij is kennelijk afgewaaid."

"Het is wel erg jammer", vertelt Saskia Bezemer, de maakster van het kostuum van Jan. "Er moet een oplossing komen." En die oplossing is er dan ook. Ze heeft een cadeautje voor de dorpsomroeper meegebracht. "Ik heb met veel kunst- en vliegwerk nog wat stof kunnen vinden en een andere hoed gemaakt."

Prachtig
Jan is er erg blij mee. "Dat is toch prachtig. Dat heb je in De Rijp, daar staan mensen nog voor elkaar klaar." De dorpsomroeper heeft dus weer een hoed, maar de oude moet wel terugkomen. Saskia Bezemer: "Dit is een mooi alternatief, maar het origineel hoort bij het pak. Als iemand hem heeft, geef hem dan terug. Je hebt er niks aan."

NH/Tom Jurriaans